МЗ ползва страницата си във фейсбук за политически нападки

Държавна институция се ползва за частен интерес, алармираха проф. Костадин Ангелов и проф. Асен Балтов

208
МЗ
Министерство на здравеопазването (МЗ) използва страницата си във фейсбук не за информация на гражданите, а за политически нападки и частни интереси. За това алармираха бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов и ексдиректорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Повод за недоволството им стана материал, публикуван в сайта на Националния център за защита правата в здравеопазването и качен на страницата на МЗ. В него Стойчо Кацаров, чиято собственост са и сайтът и самото НПО, но временно се управляват от бизнеспартньора му и личен приятел д-р Николай Болтаджиев, отправя политически нападки към своите опоненти от ГЕРБ, поискали му оставката заради провала на ваксинационната кампания и управлението на COVID кризата.  
 „Държавна институция се ползва за частен интерес! Една институция стана мегафон за саморазправа с политически опоненти! Ето така Министерството на здравеопазването днес се превърна в пропагандна машина. Изключително нахално е да използваш твоя сайт, който сега е в ръцете на бизнес партньора ти, за да влизаш в обяснителен режим. Да промотираш твоя сайт от страницата на министерство, което не е твое притежание, е низко и страхливо. Ръководиш тази институция временно и по всичко личи, че скоро ще я напуснеш. Пресцентърът на министерството се използва, за да дава информация на хората, а не за личен информационен канал. Много ниско ниво! Много ниска култура! Много глупаво!“, коментира в профила си проф. Костадин Ангелов.
Той дава и детайли по казуса: Споделената публикация е от сайта на НПО-то, чиито ръководител беше Стойчо Кацаров преди да стане служебен министър.
Днес НПО-то се ръководи от Николай Болтаджиев – бивш шеф на Сдружението на частните болници. Болтаджиев е дългогодишен партньор на Кацаров в редица техни инициативи за допълнително финансиране на частните болници с държавни пари.
Проф. Асен Балтов също попита през фейсбук профила си дали МЗ е подчинено на неправителствена организация и дали това не е конфликт на интереси. Самият Болтаджиев пък си изпусна нервите и заля стената на бившия директор на „Пирогов“ с грозни обиди и коментари. А иначе публикацията на Кацаров събира гнева на хората, които са я прочели и коментарите под нея са изключително гневни и призовават за оставката на здравния министър.
СПОДЕЛИ