Стефан Янев поиска саможертва от лекарите

Вярно е, че няма Ремдесивир и кислород, както и пари за медиците, но това не е първостепенно, заяви служебният премиер

245
Янев
Служебният премиер Стефан Янев с остър тон към медиците за парите им за работа на първа линия

Хипократовата клетва изисква готовност за саможертва. Така служебният премиер Стефан Янев отговори въпрос на депутата от ГЕРБ и бивш здравен министър проф. Костадин Ангелов, който заяви, че в момента сме във война, а войниците на първа линия са оставени без основните си оръжия. „Има недостиг на ремдесивир и на кислород в много лечебни заведения в страната. Същевременно лекарите на първа линия не получават и допълнителните 1000 лв.“, алармира Ангелов по време на днешния блицконтрол в парламента.

„Говоренето за пари, медикаменти и кислород е важно, но не първостепенно. Лекарството, което цитирате, се прилага при определена терапия в определен момент, след това не е ефективно. Важно е, разбира се, да го има. Знаехме, че запасите са изчерпани, но много скоро ще го има навсякъде, тези неща се решават в движение. По подобен начин стои въпросът и с кислорода, наясно сме че има трудности, но ги преодоляваме“, призна Янев за липсите, макар според него те да не са толкова важни (според медицинските протоколи лекарите нямат други оръжия срещу COVID, извън ваксините). Премиерът не пожела да се спре на въпроса за парите, защото той бил свързан с актуализацията на бюджета.

„Неприятно съм изненадан, че разчитате на саможертвата на българските медици, тъй като по време на предишните вълни загубихме много колеги. Това, което прави държавата по отношение на лекарствата и кислорода, е абсолютно нищо. По време на предходните вълни седмичната консумация на ремдесивир беше между 7000 и 8000 флакона. В началото на тази вълна в „Бул Био – НЦЗПБ“ имаше под 7000 флакона и държавата не направи нищо, за да осигури нужните количества“, подчерта проф. Ангелов, цитирайки новина на Скенер.нюз, който пръв съобщи за ограничените количества ремдесивир. „Това, което трябваше да направи министърът по отношение на кислорода, беше да забрани износа му, както направи за определени лекарства, но той не го направи. По отношение на парите за медиците на първа линия, от вчера има писмо на БЛС, с което се настоява да се възстанови старата методика и това няма нищо общо с актуализацията нито на държавния бюджет, нито на бюджета на НЗОК. Още повече, че в бюджета на НЗОК има 127 млн. лв. излишък, но вие явно ще продължавате да унижавате лекарите с по 100 – 200 лв. и да ходят с хронометър в джоба си“, репликира проф. Ангелов. „Кой Български лекарски съюз имате предвид? Този, който преди няколко месеца е участвал в изготвянето на новата методика или някой друг?“, контрира Янев съвсем удачно.

 

СПОДЕЛИ