ЕМА и ECDC: Няма спешна нужда от бустер дози, трета ваксина само за рискови групи

Ваксинацията намалява риска от дълъг COVID, показва проучване на King's College London

163
бустер

Няма спешна нужда от прилагане на бустер дози от ваксините срещу COVID-19 на напълно ваксинирани лица от основното население. При хора със силно отслабена имунна система трябва да се обмислят допълнителни дози като част от тяхната първична ваксинация. Това се казва в съвместно съобщение на Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).

„Данни, основаващи се на ефективността на ваксината и продължителността на защитата показват, че всички разрешени ваксини в ЕС/ЕИП в момента осигуряват много добра защита срещу хоспитализация, тежки заболявания и смърт, свързани с COVID-19, но около един на всеки трима възрастни в ЕС/ЕИП над 18 години все още не е напълно ваксиниран. При тази ситуация сега приоритетът трябва да бъде ваксинирането на всички лица, които отговарят на условията и които все още не са завършили препоръчания курс на ваксинация“, пише в доклада. Според авторите му от решаващо значение е да продължат да се прилагат мерки като физическо дистанциране, хигиена на ръцете и дихателните пътища, да се използват маски за лице.

„Важно е да се прави разлика между бустер дози за хора с нормална имунна система и допълнителни дози за тези с отслабена имунна система. В някои проучвания се съобщава, че допълнителна доза ваксина може да подобри имунния отговор при имунокомпрометирани лица, като реципиенти на трансплантирани органи, при които първоначалният отговор към ваксинацията е нисък. В такива случаи трябва да се обмисли възможността за прилагане на допълнителна доза ваксина. Може да се има предвид и осигуряването на допълнителна доза като предпазна мярка при по-възрастни немощни хора, по-специално тези, които живеят в затворени помещения, като например обитатели на домове за дългосрочни грижи“, информират още ЕМА и ECDC.

Препоръките във връзка с ваксинацията остават прерогатив на националните консултативни комитети по провеждане на имунизацията, които ръководят ваксинационната кампания във всяка държава-членка. Междувременно държавите-членки трябва да се подготвят за възможно адаптиране на ваксинационните си програми, ако се забележи съществено понижаване на ефективността на ваксините в една или повече популационни групи, съветват от европейския лекарствен регулатор и от центъра за контрол на заболяванията.

А проучване на King’s College London установи, че пълната ваксинация срещу COVID-19 намалява с 50 % риска от проява на продължаващите след вируса симптоми. Според британските експерти, чийто труд е публикуван в The Lancet Infectious Diseases, е безспорно, че ваксинацията спасява човешки животи и предотвратява тежки заболявания, но освен това предотвратява и по-дълготрайното боледуване.

За периода декември 2020 – юли 2021 е проследено здравословното състояние на над 1,2 млн. британски граждани, които са получили 1 доза от ваксина срещу коронавируса, и на 971 504, които са получили 2 дози. Спрямо тези данни, проучването сочи още, че само 0,2% от хората с пълен цикъл на ваксинация са се заразили с COVID.

СПОДЕЛИ