БЛС иска извинение от служебния премиер

В тежката битка, която водят колегите по целия свят, нито един лидер не си е позволил изказване, с което изисква саможертва от медиците, макар да няма нито пари, нито лекарства, обидиха се лекарите на Стефан Янев

483
БЛС

Българският лекарски съюз (БЛС) се обиди на служебния премиер Стефан Янев и поиска незабавно извинение заради днешните думи на министър-председателя, че медиците не трябва да говорят за пари, защото Хипократовата клетва изисквала саможертва от тяхна страна. В отворено писмо до Янев, БЛС припомня колко са загиналите лекари от началото на COVID пандемията и обръща внимание, че нито един лидер не си е позволил остър тон срещу хората в бели престилки.

Ето и пълния текст на отвореното писмо:

Ние, българските лекари, сме силно огорчени от Вашите думи, казани по време на днешния блиц контрол в парламента, а именно: „Войните са много, но в тази за здравето, войниците носят друг тип униформи и дават друг тип клетва. Хипократовата клетва изисква готовност за саможертва.“

Г-н премиер, моля да не бъркате армията с медицината. Никъде в Хипократовата клетва не става дума за саможертва от страна на медиците. Препоръчваме Ви да се запознаете с нея преди да казвате в какво сме се клели и да говорите за жертвоготовност. Жертвоготовност, която ние проявяваме всеки път, когато заемем работното си място. Жертвоготовност, която проявихме при няколко вече вълни на епидемията и при първоначална пълна неизвестност около заболяването. Жертвоготовност, която проявиха и над 120-те медици, които загубиха битката с COVID-19. Подобно говорене не само е обидно, то е недопустимо. В тежката битка, която водят колегите по целия свят, нито един лидер не си е позволил подобно изказване.

Г-н премиер, във връзка с казаното от Вас: „Кой Български лекарски съюз имате предвид? Този, който преди няколко месеца е участвал в изготвянето на новата методика, или някой друг?“ и на фона на усложняващата се епидемична обстановка в страната и създалото се напрежение сред колегите на първа линия, от които имаме много сигнали, че не получават по 1000 лв. искаме да заявим: По искане на Министерството на финансите бяха проведени срещи, на които ни беше заявено категорично, че пари за медиците на първа линия няма и те ще бъдат спрени. Всякакви спекулации, че инициативата за това е на БЛС не отговаря на истината. Разговори по темата са водени в продължение на два месеца, отново по искане на финансово министерство и с министър Кацаров, и с НЗОК на 18 май, 20 май, 25 май, 1 юни, 14 юни, 22 юни, 23 и 29 юни. На всички срещи категорично не сме се съгласявали да се намаляват парите за колегите, които работят на първа линия. Случаите, които станаха известни в публичното пространство, за неизплатени по 1000 лв. са в резултат на тълкувание на НЗОК.

В заключение: Български лекарски съюз настоява за незабавно извинение от страна на служебния премиер г-н Стефан Янев! Българските медици не заслужават такова цинично отношение особено на фона на погубени животи на наши колеги и на техните деца, които повече няма да видят своите родители!

СПОДЕЛИ