Високата смъртност е обратната страна на ниската ваксинация

Пет пъти скочила заболяемостта сред децата, но причина да се бърза с мерките няма, заяви Стойчо Кацаров

146
смъртност
Служебният здравен министър Стойчо Кацаров и шефът на касата проф. Петко Салчев отговаряха на въпроси на депутати

Високата смъртност е на обратната страна на ниската ваксинация и последното място на страната ни по имунизация срещу COVID-19 води до първо място по смъртност. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров по време на днешното заседание на ресорната парламентарна комисия. Така той прехвърли отговорността от лошото си управление на кризата върху хората, които той не успя да убеди да се ваксинират. Припомняме, първото действие на Кацаров като министър беше да спре зелените коридори с посланието, че ваксините са важни за възрастните хора.

Но, сега най-висока е заболяемостта във възрастова група 20-29 години, а при децата случаите са скочили 5 пъти и към 27 август заразените под 18 години са 125.7 на 100 000. „По този показател доближаваме пиковите стойности на предишната пандемична вълна“, призна Кацаров пред депутатите. Той занима здравната комисия с познанията си за Делта варианта, репродуктивното число и колективния имунитет. Те обаче не му помогнаха да посочи какво ще е възможното развитие на епидемичната вълна у нас през следващите седмици. „През август наблюдаваме постоянно нарастване на броя заразени, вероятно скоро или много скоро ще навлезем експоненциална фаза на нарастване на случаите на COVID-19 у нас. Основания за такива очаквания са – пълната доминация на Делта варианта на вируса в циркулацията, неспазването на противоепидемичните мерки сред населението, както и ниските нива на ваксинация. В други страни бързо се достигнаха пикови стойности на заболеваемост и след това спад, но там има високо ниво на ваксинация. Точна прогноза за размера, тежестта и продължителността на четвъртата вълна е трудна. Има фактори, които предварително не са известни, като ефективност на колективния имунитет и точна степен на защита на различните ваксини. Тежестта ще зависи и от прилагане на противоепидемичните мерките“, заяви министърът.

Той отново предупреди, че най-засегнатите от четвъртата вълна ще са неваксинираните хора. По думите му все пак в последните седмици има повишаване на интереса към ваксинирането – нещо, което не се потвърждава от данните на информационния портал за коронавируса. „Броят на починалите в момента е много по-нисък, отколкото е бил при началото на предишните пандемични вълни. Това, че сме на първо място е, защото броят на починалите в другите европейски страни е още по-нисък, което се дължи на високия процент ваксинация при тях“, оправда се Кацаров.

Здравният министър потвърди, че днес е имал среща и е информирал президента Румен Радев за епидемичната ситуация в страната и за това какви действия и мерки предприема МЗ (засега никакви). „И обсъдихме, включително и с него бъдещи мерки по отношение на ограничаване разпространението на инфекцията”, добави Кацаров и обясни: „Няма причина нито да се бърза, нито да се вдига паника, ситуацията е изцяло под контрол. Това, което е необходимо да се направи, ще бъде направено в следващите дни и не само в следващите дни.“

По думите му в момента заети са около 1/3 от леглата, планирани за пациенти с коронавирус, а доставките на Ремдесивир ще пристигнат съвсем скоро. Пред журналисти Кацаров коментира и защо още няма заповед за нови мерки, макар че вече има доклад на главния здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев: „Без доклада не мога да наложа ограничения, но като има доклад не съм длъжен да издам заповед.“

СПОДЕЛИ