Лекарство на AstraZeneca срещу COVID с обещаващи резултати

Медикаментът представлява комбинация от две моноклонални антитела с удължено действие, които осигуряват едногодишна защита срещу тежко протичане на болестта

188
AstraZeneca

Лекарство, разработено от AstraZeneca, дава добри резултати за предотвратяване на тежко протичане на COVID-19, съобщават от компанията. На трета фаза от проучванията лекарственият продукт AZD 7442, който съдържа комбинация от моноклонални антитела, намалява със 77% риска от развитие на тежка симптоматика.

Проучването е проведено сред почти 5,2 хил. души, получавали в съотношение 2:1 лекарството на компанията и плацебо. Нито един от тях не е бил заразен с болестта преди да вземат лекарството. Проучването е проведено във Франция, Великобритания, САЩ, Испания и Белгия.

75% от хората, които са участвали в проучването, имат придружаващи заболявания, които намаляват имунния отговор на ваксините, и за които може да се очаква и по-тежко протичане на инфекцията – сърдечносъдови заболявания, метаболитни разстройства, трансплантирани пациенти и други. Данните показват, че при нито един от тези, приемащи лекарството на AstraZeneca, не се развиват тежки симптоми. При хората, които приемат плацебо, трима са прекарали тежко заболяването, а двама са починали. Общо 25 души, участващи в проучването, са развили симптоми на коронавируса. Те обаче ще бъдат проследявани още 15 месеца.

Според анализите на AstraZeneca препаратът им може да има и превенция срещу коронавируса, който трае месеци наред до година. Двете човешки моноклонални антитела се свързват на различни места със спайк протеина на SARS-CoV-2 и са оптимизирани с удължаване на полуживота, което увеличава три пъти времето за действието на препарата в сравнение с конвенционалните антитела. Така то би могло да осигури до 12 месеца защита от COVID-19 след еднократно приложение. Друга особеност е сведеният до минимум риск от антитяло-зависимо усилване на болестта.

От компанията обясняват още, че „инвитро“ проучване на учени от Оксфордския университет и университета Колумбия показват, че лекарственият продукт дава резултати срещу вариантите на коронавируса, включително и срещу Делта.

От AstraZeneca ще кандидатстват за одобрение на препарата по спешната процедура пред здравните власти в САЩ, с чиято финансова подкрепа е разработен медикаментът.

 

СПОДЕЛИ