Бразилец се ваксинира 5 пъти за 10 седмици

Властите разследват случая, но по-интересно ще е учените да проследят показателите му

314
доза

Жител на Рио де Жанейро успя да се ваксинира 5 пъти с различни ваксини само за десет седмици, предава БТА. Мъжът се е възползвал от неизправност на компютърните системи, поради което от базата данни изчезнала информация за поставените му ваксини.

Така от 12 май до 21 юли той е получил две дози от ваксината на Pfizer, две дози CoronaVac и една доза от препарата на AstraZeneca. Дозите му са поставени в три различни ваксинационни центъра на бразилската столица.

Здравните власти са разбрали за случая на 16 август, когато мъжът се опитал да се ваксинира отново. В момента разследването по случая продължава. По-интересно обаче би било учените да изследват „ваксинационния маниак“, за да проучат нивото на антитела, взаимодействието между различните препарати, както и има ли някакви странични ефекти. Не се съобщава мъжът да е имал някакви проблеми след петте инжекции за толкова кратко време.

Бразилия е една от най-тежко засегнатите от коронавируса страни. Починалите в страната са над 570 000 души, като само в САЩ жертвите са повече. На фона на това страната се сблъсква със сериозен проблем с недостига на ваксини, поради което кампанията на няколко пъти е прекъсвана и в момента хората се имунизират по график и без право на избор на препарат.

СПОДЕЛИ