Филип Морис придоби US-компания с иновативен медикамент срещу инфаркт

Новата терапия чрез инхалиране е в пъти по-бърза от познатите досега и е в последна фаза на изпитване, ще очаква разрешение за употреба през 2022 г.

336
Филип Морис

Най-голямата тютюнева компания Филип Морис Интернешънъл (ФМИ) направи поредна стъпка в разширяването на портфолиото си в посока терапевтични продукти, несвързани с тютюн и никотин. Преди ден оттам обявиха придобиването на американската OtiTopic – компания, която разработва медикаменти чрез инхалиране. Тя е известна със своя иновативен медикамент за лечение на остър миокарден инфаркт, който съдържа ацетилсалицилова киселина и се приема чрез инхалация. В момента лекарството е в последен стадий на изпитване. Ако бъде одобрена, тази терапия може да отговори на важна и все още незадоволена потребност на 83 милиона души само в САЩ със среден или висок риск от миокарден инфаркт, посочват специалистите.

„Придобиването на OtiTopic е поредна обещаваща стъпка в изпълнението на амбициите на Филип Морис Интернешънъл за разширяване на бизнеса в посока продукти, несвързани с никотина,“ коментира Яцек Олчак, главен изпълнителен директор на компанията.

Филип Морис
Яцек Олчак, главен изпълнителен директор на Филип Морис Интернешънъл

„Ние имаме експертни познания в научните изследвания от световна класа, в разработването и търговската реализация на устройства за аеролизация и инхалация и можем да ускорим излизането на този вълнуващ продукт на пазара,“ казва още Олчак.

Това придобиване е част от стратегическия план на ФМИ да приложи своите експертни познания, научно ноу-хау и способности в областта на продукти с инхалация, за да разшири продуктовото си портфолио и с терапевтични средства, несвързани с никотин, но приемани чрез инхалация. Очаква се патентованата терапия с ацетилсалицилова киселина (ASA), която е под формата на сух прах и може да се приема самостоятелно от пациента посредством вдишване на аерозол, да премине клиничните изпитвания и да бъде представена на Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) за разрешение през 2022 г.

Първоначалните резултати от клиничните изпитвания на медикамента, патентовано  с името ASPRIHALE® сочат, че ефектът наASA е значително по-бърз – 2 минути в сравнение с 20 минути при филмираните таблетки аспирин за дъвчене. Тази скорост е без прецедент и има значителен потенциал да подобри значително състоянието при пациенти, при които има риск от сърдечен удар, сочи още медицинската статистика.

„С тази форма на ASA, приемана чрез инхалация, OtiTopic разработи терапия, който обещава много по-бърз ефект в сравнение с приемана през устата ацетилсалициловата киселина“, обяснява Хорхе Инсуасти, главен директор в ресор природни науки на ФМИ. „Само в САЩ на всеки 40 секунди един човек получава сърдечен удар“, посочва експертът.

С придобиването на OtiTopic Филип Морис Интернешънъл се стреми да реализира планираната програма за регистрация на медикамента ASPRIHALE® и да се пусне на пазара този важен лекарствен продукт, който отговаря на една незадоволена медицинска потребност за клинично състояние, при което всяка секунда е от значение.

„Тази сделка съответства и на целите на OtiTopic да се отключи една според нас значителна възможност в научната област, свързана с лекарствените средства, приемани чрез инхалация,“ допълва Камбиз Ядиди, главен изпълнителен директор на OtiTopic. Сделката ще ускори процеса по подаване на документацията за медикамента в Американската агенция за храните и лекарствата (FDA), така че хората с висок риск от миокарден инфаркт да имат достъп до иновативна терапия.

ФМИ инвестира над 8 млрд. долара в научноизследователски проекти

Визията на ФМИ за разширяване на дейността отвъд никотина е част от по-голяма трансформация. Науката, технологиите и устойчивото развитие са централен елемент от бъдещето на компанията, която в последните години се фокусира върху продукти и решения, подобряващи качествето на живот, изпълнявайки най-строгите регулаторни изисквания – един от примерите е безпрецедентното решение на FDA през 2020 г. на системата за нагряване на тютюн IQOS като тютюнево изделие с модифициран риск, признавайки го за продукт с намалена експозиция и алтернатива на цигарите, подходяща за промоция на общественото здраве.

СПОДЕЛИ