Хапче за холестерол с потенциал да лекува COVID

Британски и италиански учени твърдят, че то намалява коронавирусната инфекция в човешките клетки с близо 70%, освен това е евтино и безопасно

246
лекарство

Установено е, че лекарство, първоначално предназначено за лечение на холестерол, съдържащо фенофибрат и фенофибринова киселина, намалява коронавирусната инфекция в човешките клетки с близо 70%. Това разкрива екип от британски и италиански учени в публикация за списанието Frontiers in Pharmacology.

„Нашите данни показват, че фенофибрат може да има потенциал да намали тежестта на симптомите на COVID-19, а също и разпространението на коронавируса, като намали възможността заразените да го предават. Като се има предвид, че фенофибрат е перорално лекарство, което е много евтино и достъпно в цял свят, заедно с обширната си история на клинична употреба и неговия добър профил на безопасност, нашите данни имат глобални последици“, казва д-р Елиза Виченци, съавтор на доклада.

Изследователите призоваха за допълнителни клинични изпитвания сред хоспитализирани пациенти с COVID-19, за да се проучи потенциалът на лекарството като лечение срещу коронавируса и нововъзникващите му варианти.

Припомняме, че по-рано през годината екип от немски и шведски учени установи, че флувастатините, използвани за лечение на хиперхолестеролемия, могат да потиснат коронавируса и да смекчат инфекцията на SARS-CoV-2 в белодробните клетки на човека, но до очаквания сериозен пробив и одобрението на хапче за домашно лечение така и не стигна.

Въпреки многото тествани стари медикаменти и нови терапии, засега дефинитивно лечение на COVID-19 няма.

 

 

СПОДЕЛИ