Новите лекарства за COVID са само леки случаи, но ще се прилагат венозно в болници

Моноклоналното антитяло на GSK действа добре при различните варианти на вируса, но този тип медикаменти крият риск от тежки реакции, предупреди проф. Георги Момеков

290
лекарствата

„Има лекарства, които са в напреднала фаза на клинични проучвания, има и лекарства, които са в „ролинг“-процедура за оценка от ЕМА. Има няколко медикамента, които ЕМА разглежда като приоритетни.“ Това заяви пред bTV председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков.

ЕК вече сключи договор за доставка на „Сотровимаб“ на GSK, който обаче предстои да получи разрешение от ЕМА. „То е от типа моноклонални антитела, които действат като се връзват високоспецифично със спайк протеина. Проблемът е, че с вариантите на вируса моноклоналните антитела губят своята ефективност, но „Сотровимаб“ към момента действа добре при различните варианти“, каза проф. Момеков.

Ограниченията върху този тип медикаменти са ужасно много, така че те ще имат важна роля в намаляването на тежестта върху здравеопазването като система, но те ще се приемат само венозно и то на места, където може да бъде извършена реанимация. Причината е, че макар и рядко, те крият риск от тежки реакции след прилагане. Освен това те не са подходящи за хора, които имат нужда от добавяне на кислород. Ползите са доказани само за хора с лека форма на заболяването, но са високорискови“, допълни той.

„Като принцип на действие, моноклоналните антитела действат като ваксините, но в един много по-кратък прозорец“, допълни още председателят на Българското научно дружество по фармация.

По думите му да си говорим в България за бустерна доза при ваксините е все едно да искаме да извършваме довършителни работи в една съборена къща. „Тук все още имаме нищожно покритие дори и с първа доза. Най-важно е да покрием рисковите контингенти. Безсмислено е да водим разговор и за ваксинирането на децата, защото до момента покритието е едва 15%“, каза още проф. Момеков.

 

СПОДЕЛИ