Президентът Радев прекрати отпуската на здравния министър

Утре COVID планът на Кацаров ще бъде обсъждан на среща при държавния глава

465
министър
Стойчо Кацаров остава служебен министър на здравеопазването още един мандат

Отпуската на служебния здравен министър е прекратена лично от президента Румен Радев, който свиква утре обсъждане на COVID плана, изготвен от Стойчо Кацаров. Според информация от президентството доклади ще представят министър Кацаров, вицепремиерите Гълъб Донев и Асен Василев, както и министър-председателят Стефан Янев. Той днес се опита да отбие обвиненията, отправени от бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов, че Кацаров е на море, докато вече наближаваме по 500 заразени на ден, отговаряйки, че министърът не е на море и си е взел два дни платен отпуск по уважителни причини. Проверка на Скенер.нюз обаче показа, че Стойчо Кацаров е в едноседмичен отпуск и е почивал в „Албена“.

По време на днешния парламентарен блиц-контрол Стефан Янев изрече още едно невярно твърдение – че броят на ваксинираните е между 12 000 и 20 000 на ден. Не е ясно как премиерът се е сдобил с тези цифри, но официалните данни на Националната информационна система за коронавируса показват, че максималният дневен брой поставени първи дози по време на управлението на служебния кабинет е между 7000 и 8000 на ден, а общо не е превишавал 13 000.

Проф. Костадин Ангелов алармира още, че „здравната ни система е по бели гащи“ и добави: „В Бургас отказват да приемат пациенти с коронавирус заради променената методика за допълнителни средства за работа на първа линия, а във Велико Търново заради кадрова криза има опасност да затвори белодробният диспансер. Имаме дълбока криза с мотивацията на медиците, хората, които трябва да ни спасяват от вируса.“

„Малко се преигра с новата методика. При голямо натоварване медиците ще могат да получават дори повече от изплащаните доскоро 1000 лева. Управлението на кризата в момента фокусира вниманието към медиците, хората, които са на първа линия, и премахва възможността хора от администрацията и като цяло хората, които не са в контакт с пациенти, да получават бонуси“, контрира служебният премиер. Янев увери депутатите, че здравният министър „прави всичко възможно да преброи преболедувалите“, но призна, че не е сигурен въпросът с поръчването на нови лекарства срещу COVID да е бил обсъждан от правителството.

 

СПОДЕЛИ