С 80 % скочи заболяемостта за седмица, над 96 % от пробите са с Делта

Страната ни продължава да е в „зелено“, но само заради преоцветяването на картата, направено от министър Кацаров

230
заболяемост

30,6 на 100 000 души население е средната за страната 14-дневна заболяемост от COVID-19. Това сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести към 1 август. Увеличението е рязко  – с 80 % нагоре само за седмица.

Нови 54 клинични проби със SARS-CoV-2 са анализирани чрез целогеномно секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести. 52 от тях, или 96,3% от изследваните, са с делта варианта, информират още от НЦЗПБ. От всички 54 проби само в една не е уставен вирусен вариант с повишено значение за общественото здраве, а една е с алфа вариант.

Клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в периода 06-20 юли 2021 г. и са изпратени от 29 различни лечебни заведения от 11 области на страната. Всичките изследвани 12 проби от София са с делта вариант. Такъв е случаят и с пробите от Русе (8), Бургас (6), Варна (5), Пазарджик (5), Плевен (5), Пловдив (2), София-област (2) и Велико Търново (1). От шестте изследвани проби от Благоевград пет са с делта вариант и една – с алфа. Общо осем от всички проби са на чужди граждани, пребиваващи у нас, като при всички тях е открит делта вариантът на SARS-CoV-2.

Към 27 юли 13 от пациентите, чиито проби са с делта вариант, са хоспитализирани, 33-ма са на домашно лечение, петима са излекувани, а един е починал. Двамата пациенти, при които са открити съответно алфа и друг вариант на коронавируса, са на домашно лечение.

заболяемост
Картата е изготвена от НЦЗПБ на база 14-дневна заболяемост към 31 юли

Страната ни все още да е изцяло в зелената зона, но само заради преоцветяването, направено от служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Спрямо предишната класификация обаче само 9 области щяха да светят в „зелено“ – Видин, Монтана, Кърджали, Разград, Шумен, Кюстендил, Сливен, Враца и Смоля. Всички останали области щяха вече да са оцветени в жълто. Най-сериозен скок  на заразените в момента се наблюдава в Бургас, Варна и София.

Все още смъртността продължава да пада и към 31 юли е 0,6 на 100 000 души население на 14-дневна база, което е по-малко с 25 % спрямо предходната седмица. До края на август обаче и този показател ще тръгне нагоре, предупреждават медиците.

СПОДЕЛИ