Робот ще дезинфекцира в „Св. Георги“

Апаратът, дарен от ЕК, унищожава вируси, бактерии и други микроорганизми с ефективност над 99,99%, създавайки стерилна среда

232
робот

Първият в България робот за UV-дезинфекция срещу COVID-19 и осигуряване на стерилна среда бе монтиран в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, съобщиха от лечебното заведение. За момента болницата е единствената у нас, която получава безвъзмездно модерната апаратура след получено одобрение от ЕК по линия на общата й поръчка за различни болници в Европейския съюз, лекуващи пациенти с COVID-19.

 

Роботизираният апарат за дезинфекция на компанията „UVD Robots“ от Дания е сертифициран с EPA, ISO, CE marking и др. от компетентните ЕС и световни институции. Общата поръчка за страни в Европейския съюз е 200 дезинфекционни робота. До момента вече са доставени над 100 в лечебни заведения в 25 държави членки на ЕС.

 

„Благодаря, че именно УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив бе избрана за този пилотен проект – предоставянето на новата технология на „UVD robots“. Изказвам благодарности и на целия екип на лечебното заведение за добре свършената работа и за това, че продължава да печели доверие у обществеността и институциите. Сигурен съм, че новата технология ще улесни значително работата на медиците и медицинските ни специалисти и ще редуцира значително вътреболничните инфекции“, заяви доц. Момчил Мавров, зам.-директор на лечебното заведение. 

 

Още днес бе извършена демонстрация с роботизирания апарат в реанимацията на „Св. Георги“. „В тази пандемична обстановка предоставената дезинфекцираща апаратура ще бъде от голяма полза за нашата клиника, особено при септичните състояния и критичните случаи“, каза началникът на КАИЛ проф. д-р Чавдар Стефанов.

 

Роботът се управлява дистанционно, като по време на процеса на дезинфекция в помещението не присъстват пациенти и персонал. Клинични изследвания доказват, че роботът унищожава вируси, бактерии и други микроорганизми с ефективност над 99,99%, създавайки стерилна среда. Апаратът има капацитет да дезинфекцира помещения с размери от 2 до 2 хил. кв. метра между 10 и 150 минути. С едно зареждане роботът може да почисти въздуха в 18 помещения. Очаква се скоро и други родни болници да се сдобият с роботи за дезинфекция от поръчката на ЕК.

СПОДЕЛИ