От есента – локдаун за неваксинири и трета доза

В началото на четвъртата вълна сме, тази седмица ще минем по 500 заразени на ден, а през септември ще стигнем и по 3000, алармира доц. Ангел Кунчев

552
Кунчев
Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

От медицинска гледна точка има логика във въвеждането на локдаун в някаква форма само за неваксинирани, обяви пред Нова телевизия главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.  „От чисто социална гледна точка обаче избягвам да правя коментари, защото обществото е много уморено и никак не е склонно да приема нови ограничителни мерки. Предполагам, че всяко едно управление, каквото и да е то, ще се съобрази с този факт”, уточни Кунчев. В тази връзка той добави, че би препоръчал нови и тежки ограничения само като крайна мярка, защото натрупаната умора и желание за нормален живот са много силни. „Ако обаче кривата е твърде стръмна, ако имаме 3000-4000 заразени на ден, това не е невъзможно да се случи. Всичко зависи от обстановката”, подчерта главният държавен здравен инспектор.

По думите му желанието на управляващите и населението да има пълна яснота как ще се развие епидемията е несъстоятелно от научна гледна точка. „Вече сме в началото на четвъртата вълна на COVID-19. От една седмица се отбелязва непрекъснат ръст на новите случаи, който за щастие не е с прекалено бърз темп. Но е факт, че миналата седмица имаше ден с над 300 новозаразени. Предполагам, че тази седмица ще минем над 500. За съжаление, можем да очакваме и по-тежки от възможните варианти – през септември да има по 3000 заразени на ден“, посочи доц. Кунчев. Той отбеляза, че заболяемостта зависи от много фактори, в които страната ни не е много успешна, като процента на имунизацията и спазването на мерките.

Той каза още, че очаква през есента да се наложи поставяне на трета доза от ваксините срещу COVID на първите имунизирани, но посочи, че това трябва да се случи след разрешение от Европейската агенция по лекарства и промяна на кратката характеристика на ваксините. „Надявам се най-вече това да се случи с нови ъпдейтвани ваксини,  които са съобразени с новите варианти. Заложено е в договорите на България с производителите това да се случи през 2022-ра и 2023 г.”, обясни Кунчев. По думите му ваксината с две дози пази в огромна степен този, който си я е направил. „Всички данни за смъртност и тежко протичане, за хора, влезели в болница, показват, че тя работи и то много добре. 95-96% от хората в интензивни отделения са неваксинирани”, подчерта главният санитарен инспектор.

Доц. Кунчев очаква и скоро на пазара да са налични лекарства за лечение на вируса, но се спря и на въпроса, свързан с цената им, като обясни, че в момента един курс на лечение с тях възлиза на между 20 000 лв. и 60 000 лв.

СПОДЕЛИ