НЦЗПБ: Близо 60 % от секвенираните проби са с Делта варианта

От 21 юни до 8 юли у нас са доказани още 53 случая на заразени с индийския щам, двама от тях са починали

134
Делта

Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) съобщи, че от анализирани 90 проби със SARS-CoV-2 от страната, 86 са носители на един от трите варианта на вируса – Алфа, Бета или Делта.

Секвенирането на целия геном на пробите показва, че 32 (35.6%) са Алфа (английски вариант), 53 (58.9%) – Делта (индийски вариант), което е двойно повече от миналата седмица, както и 1 (1.1%) – Бета (южноафрикански вариант). При 4 проби е установен друг вариант, който се наблюдава.

Клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в периода 21 юни – 8 юли. Изпратени са от 29 лечебни заведения от 17 области на страната. Най-голям брой от пробите са получени от София – град (общо 35, 24 с варианта Делта) и Варна (общо 13, от тях 4 с варианта Делта). В Бургас 7 от общо 10 проби също са с индийския щам. Във Враца, Монтана и Пазарджик пробите са по една и само с вариант Алфа, а в Хасково и Шумен – също по една, само с вариант Делта. Общо три от пробите са на чуждестранни граждани, пребивавали в страната.

От тези общо 90 души хоспитализирани трима са с вариант Алфа и шестима с Делта. Основната част от заболелите – общо 49 са на домашно лечение, 31 от които са носители на Делта варианта. Излекуваните вече са 28 души. Починали са четирима  – по един болен носител на Алфа и на Бета варианта и двама с Делта.

СПОДЕЛИ