МЗ и „Пирогов“ май не са се доразбрали, протестите продължават

Медиците настояват за оставките на Стойчо Кацаров и Петко Салчев, подкрепиха ги и пациенти

144
Снимка: Дарик

Медици от „Пирогов“ се събраха на протест пред президентството, за да поискат за пореден ден оставките на служебния здравен министър Стойчо Кацаров и управителя на НЗОК проф. Петко Салчев. Този път те бяха подкрепени и от своите пациенти, но отново не бяха чути от държавния глава Румен Радев, който прехвърли „горещия картоф“ за реформата в сектора на следващото редовно правителство, което още не е конституирано.

Припомняме, днес цял ден от пресцентъра на спешната болница твърдяха, че протестите се прекратяват, след постигнато съгласие с МЗ. Оказа се, че лекари и власт не са се доразбрали, а от протестните действия се отказват синдикатите в института и БЛС. По думите на медиците те ще продължат да настояват за оставките на Кацаров и Салчев, но под каква форма ще протестират предстои да решат. Засега е ясно, че сутрин няма да излизат повече пред болницата, за да няма спекулации, че не се грижат за пациентите си. А и заради устно нареждане от новия временно изпълняващ длъжността директор проф. Иван Поромански.

Лекарите настояват да спре политизирането на сектора и издигнаха плакати „Неполитически протест“. Все още очакват гаранции и за обещаните пътеки за пост COVID. Млади доктори, които поеха основно грижите за пациентите с коронавирус, пък вече са подали оставките си, научи Скенер.нюз.

А състоянието на бившия директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов вече е стабилно, но той остава за наблюдение в интензивния сектор на Клиниката по кардиология, където беше приет в сряда вечерта с кръвно 220 на 100, главоболие и замаяност.

СПОДЕЛИ