Купуваме от препарата за COVID, с който лекуваха Тръмп

Кабинетът отпусна допълнителни 37 млн. лева за заплати на лекарите на първа линия, а МЗ вече и пациентска дирекция

142
COVID

България ще купи от комбинирания препарат REGN COV2 за лечение на COVID, с който в САЩ лекуваха бившият президент Доналд Тръмп. Това ще стане възможно като МЗ поеме финансов ангажимент за сключване на договор за осигуряване на лекарството, а кабинетът разреши този разход.

REGN-COV2 е комбинация от две рекомбинантни човешки моноклонални антитела, всяко от които е насочено към sрikе-протеина на SARS-CoV-2. Моноклоналните антитела са предназначени за лечение на потвърден COVID-19 при пациенти над 12 години, които не се нуждаят от допълнителен кислород и са изложени на висок риск от прогресиране до тежък COVID-19. Те се прилагат като еднократна интравенозна инфузия възможно най-скоро след установен положителен тест за SARS-CoV-2.

Това, което REGEN-CoV2 прави, е значително да намали количеството на вируса в долните и горните дихателни пътища и да намали щетите от болестта. В споразумението между ЕС и „Редженерон“ вероятно ще има клауза за търговска тайна на цената, но експерти от световни агенции изчисляват, че вероятно една вливка ще струва между 1500 и 6500 долара. Припомняме, служебният зам.-здравен министър д-р Димитър Петров преди време обяви, че тези моноклонални антитела ще се ползват при лечение на имунокомпрометирани пациенти или такива, които не са си поставили ваксина по медицински показания. Което означава, че няма да има за всички от лекарството на Тръмп, а и по време на пик на заболели и хоспитализирани на практика няма как повечето пациенти да се възползват от новата терапия, тъй като те стигат твърде късно до болница, а лекарството е ефективно до 3 дни след позитивиране на теста.

На днешното си заседание правителството реши още да направи допълнителен трансфер в бюджета на МЗ в размер на 37 млн. лева, които ще са за заплати на медиците на първа линия. „Това се налага, за да се осигури устойчивост на мярката за предоставяне на допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с изпълнение на дейностите, свързани с мерките за превенция и борба с COVID-19. Осигуряването на ежемесечно допълнително възнаграждение за медиците на първа линия в размер на 1000 лева нетно е една от най-ефективните предприети мерки за справяне със ситуацията с разпространението на COVID-19 и основна предпоставка за задържане на така дефицитните кадри“, съобщават от МС. Напомняме обаче, че това са парите за юни, тъй като от 1 юли влязоха нови правила за разпределението на средствата за първа линия.

Министерски съвет одобри днес и промени в Устройствения правилник на здравното ведомство, с които се създава нова дирекция за защита на правата на пациентите. За първи път от самото създаване на МЗ, в състава му ще има структура, пряко отговаряща на правата на пациентите. Служебният здравен министър Стойчо Кацаров призова всички пациентски организации да информират своите членове за възможността, ако същите имат подходящо образование, опит и желание за работа в държавната администрация в защита на правата на пациентите, да подадат своите документи.

СПОДЕЛИ