Кацаров преброи преболедувалите, казва колко са утре

Здравният министър обаче не прави разлика между поставени ваксини и брой имунизирани, но призна, че коронавирусът взима много повече жертви от грипа

160
преболедували
Служебният здравен министър Стойчо Кацаров обеща да представи утре данни за броя на преболедувалите вируса българи

До петък Министерството на здравеопазването ще представи обективни, достоверни и представителни данни за броя на преболедувалите от COVID-19 у нас от началото на пандемията. Това обяви пред БНР служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Той поясни, че МЗ е ангажирало консорциум от кампании, разработващи софтуер, които ще съберат и обобщят всички налични данни, регистрирани някъде, за да стане ясна картината в страната. „Искаме да имаме на 100% сигурност, вероятно реалните числа са по-високи, защото има и хора, които не са с документирано заболяване, ние ще представим данни, за които сме наясно, че това е най-ниският брой“, уточни министърът.

 

И докато е броил преболедувалите Кацаров малко е объркал сметките за това колко българи са ваксинирани. Макар данните да са налични в електронния портал и те към днешна дата показват следното: 1 940 761 поставени ваксини и 885 953-ма души със завършен ваксинационен цикъл, здравният министър заяви, че почти 2 млн. души имат една доза COVID-ваксина, а около 900 000 са напълно имунизирани. Което както е видно не отговоря на истината, тъй като между брой поставени ваксини и брой имунизирани има съществена разлика.

 

Според Кацаров броят на официално регистрираните странични ефекти е под 2000, като всички те са „леки и често срещани – главоболие, общо неразположение, оток на мястото на убождане и други подобни.“ По думите му не са регистрирани тежки странични ефекти – нито един случай на тромбоза, на миокардит, няма и нито един смъртен случай, свързан с приложението на ваксините срещу COVID-19. „А 2000 от 2 млн. поставени ваксини е съвсем малък брой странични ефекти“, коментира Кацаров. Той призна, че страната ни е на последно място в ЕС по имунизационно покритие, но обвини за този факт предишните управляващи.

 

Министърът повтори тезата, че единственият успешен начин за предотвратяване на следващи епидемични вълни е ваксинацията и отново призова хронично болните да се имунизират, тъй като нито една от ваксините няма абсолютно противопоказание. Според него удовлетворяващо е сравнително високото ниво на покритие на хората над 60-годишна възраст – над 60 % от тях са с поне една доза.

 

Очевидно направил чутовен скок в разбирането си за ваксините и коронавируса Стойчо Кацаров призна: „Леталитетът от COVID-19 у нас за починали спрямо заразени е 4%. Това означава, че на 100 души регистрирани като носители на вируса 4 са починали. Това е много по-висок процент, отколкото при грипа.“ Припомняме, преди да стане служебен министър и преди самият той да се разболее, наричаше COVID не особена тежка инфекция, която преминава като сезонен грип.

СПОДЕЛИ