Проф. Балтов: Истинските герои на България са пироговци

Спокоен съм, защото стартът, който дадохме, води болницата към по-добро, написа във фейсбук отстраненият директор, а БЛС влиза в ролята на парламентьор и води Кацаров на крака в "Пирогов"

338
Балтов
Проф. Асен Балтов

Макар протестите на лекарите и сестрите от „Пирогов“ да продължават, предстои и утре и митинг пред президентството, отстраненият директор проф. Асен Балтов се обърна към своите колеги с емоционален пост във фейсбук, който прилича на прощален.

Публикуваме изявлението на проф. Балтов без редакторска намеса:

През изминалите малко над 4 години с екипа работихме почти денонощно, за да направим нашата болница по-добра. Денонощие след денонощие, усилие след усилие я изграждахме така, че да е по-модерна, по-европейска, по-сигурна за хората, които ни поверяват живота си. Днес „Пирогов“ не е „Пирогов“ отпреди 4 г. и това се вижда с просто око.

Специалистите, които се присъединиха към нашето „семейство”, и онези, които останаха в него, за да го развиват в полза на обществото, са много и са истинското сърце на „Пирогов”. Когато човек има желание да направи максимално добро, тогава се раздава. И дори не чака аплодисменти и признание. Чувства се силен само с искреното „Благодаря“ на излекуваните пациенти.

Това правехме и ние в последните години. Сега ми предстои да наблюдавам резултатите. Спокоен съм, защото стартът, който дадохме, води болницата към по-добро. Горд съм, че постигнахме толкова много за толкова кратко време в името на колегите и в името на пациентите. Остава обаче и ненаправено, за което имахме планове, но ми отнеха времето.

Благодаря на всеки, който повярва, че с общи усилия може да преобразим „Пирогов“ и да покажем колко съвременна и високотехнологична може да бъде болницата на народа! Благодаря на колегите, световно признати специалисти, които се присъединиха към екипа на „Пирогов”!

Благодаря особено много на всички, които от началото на COVID забравиха за себе си, за семействата си в името на борбата за човешки животи! Вие сте носители на ценности, което не са привилегия за всеки, и заслужавате огромно уважение и признателност.

Скъпи приятели,

Историята помни достойните хора. Тези, които имат чисти сърца и работят за градивни и благородни каузи. Повече отвсякога съм убеден, че истинските герои, които ще се помнят в COVID историята на България, сте вие, за което ви благодаря! За мен беше чест през тези четири години да ръководя Институцията „Пирогов“!

Проф. Д-р Асен Балтов, пироговец, лекар и човек с достойнство

Междувременно стана ясно, че БЛС ще влезе в ролята на парламентьор между управляващите и протестиращите пироговци. „Поканих министър Кацаров на среща с работещите в „Пирогов“, за да разговаря с тях очи в очи и да не продължава разговорът през екраните“, съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров пред бтв. По думите му „Пирогов“ е сред най-добре работещите болници в България и е иконата сред тях. „Не бива да се хвърля кал върху работещите там“, категоричен е той и цитира данни от анкета, според които 7 от 10 медици са готови да протестират срещу решението на служебния министър за уволнение на проф. Асен Балтов.

„Медиците от „Пирогов“ изнесоха огромната тежест на кризата и никой няма право да ги подлага на натиск. БЛС ги подкрепя“, заяви още д-р Маджаров. Той подчерта, че няма добри отношения с НЗОК и няма доверие, че парите за CVOID ще бъдат изплатени. Според него следващият министър на здравеопазването трябва да прецени с кого може да продължи управлението на големите държавни болници.

СПОДЕЛИ