МЗ, БЛС и „Пирогов“ се видяха, извиниха и „Чао, Балтов!“

Лекари и власт се разбраха за реформа в бъдеще време и ревизиране на установените от НЗОК нарушения в спешния институт

1054

От скандал във водевил се превърна сагата „Пирогов“ VS Кацаров, след днешната среща между служебното ръководство на здравното министерство, шефовете на Българския лекарски съюз и представители на спешния институт. След 2 часа разговори при закрити врати, пред медиите беше представена обща декларация. В нея се изказва съжаление и от двете страни за разменените реплики и обвинения, преминали добрия тон, постигната е договорка установените от НЗОК нарушения в „Пирогов“ да бъдат ревизирани и разгледани от компетентните органи, получено е доверие от страна на МЗ към всички лекари от спешната болница и е постигнато разбирателство, че са нужни реформи, за да се намали възможността за подобни „недоразумения“.

Четирите точки, по които има затопляне на отношенията бяха представени пред медиите от председателя на БЛС д-р Иван Маджаров, зам.-здравния министър и шеф на Надзорния съвет на НЗОК д-р Александър Златанов  и медиците от „Пирогов“ д-р Камен Данов и проф. Мария Миланова. „Ние сме удовлетворени от това, че отпаднаха съмненията, които бяха лансирани за злоупотреби“, обяви д-р Данов. „На всички е ясно, че 99% от нещата, които се изговориха в публичното пространство, практически не отговарят на истината, а по-скоро опетняват името и на едната, и на другата страна. Съгласихме се, че около някои неща има неяснота, съгласихме се, че и някои неща не бива да се премълчават. Тънка е струната, по която вървим“, каментира и д-р Маджаров. А зам.-министър Златанов призна, че е усетил обида у пироговци и че има луфтове в законодателството, които пречат на лекарите да лекуват както трябва пациентите си. „Някои предложения бяха разумни и част от тях ще залегнат в бъдеща реформа“, добави той.

С други думи участниците в срещата са се разбрали НЗОК евентуално да спре да си иска 1 милион от „Пирогов“, в замяна на спиране на протестите, а отстраненият директор проф. Асен Балтов си остава отстранен. По информация на Скенер.нюз все пак обявеният за утре митинг под прозорците на Румен Радев ще се състои, но вероятно исканите оставки на министър Кацаров и шефа на касата проф. Петко Салчев ще претърпят известна редакция в стил „системата е виновна, нужна е реформа и повече пътеки за CVOID“.

СПОДЕЛИ