Кунчев предлага задължителна ваксинация за медиците

Това е последната спокойна седмица, Делта набира скорост и при толкова малко имунизирани у нас ще имаме много хоспитализирани и по-висока смъртност от тази в ЕС, предупреди главният здравен държавен инспектор

418
ваксини
Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

Ще предложа на здравния министър всички медици, здравните работници и служителите в социални заведения да попаднат в групите за задължителна ваксинация. Ако не се ваксинират, губят работата си или излизат в неплатен отпуск. Това обяви главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ. По думите му вероятно ще бъдат въведени и стимули за имунизация, за да се повиши ваксинационното покритие у нас. Припомняме, предишната идея на отказалите имунизация да си плащат сами лечението беше категорична отхвърлена от служебния министър Стойчо Кацаров.

„Не съм оптимист за ситуацията у нас – при 16% ваксинирани, и заболелите, и приетите в болници, и смъртността ще са по-високи, отколкото в Европа“, посочи доц. Кунчев. По думите му ни чака най-тежката вълна.

Според неговата прогноза до края на юли ситуацията ще остане спокойна, но след това ще се промени, защото случаите на заразени с коронавирус започват да нарастват. „От август може да очакваме значително повишение на заболяваемостта от индийския вариант на вируса. Сега е последната спокойна седмица, спадът спря и вече всеки трети заразен е с Делта варианта“, обясни главният държавен здравен инспектор. По думите му перспективата пред Европа не е добра. „Очаквам още държави да влязат в червената зона. В Кипър например най-засегнати сега са децата от 8 до 11 години“, посочи доц. Кунчев. 

„100 милиона лева са предвидени за страните членки за PCR и бързи тестове с цел улесняване на движението. България кандидатства по този проект. Очакваме да получим 1 600 000 евро. Към момента, този механизъм на разпределение е изцяло в ръцете на ЕК, но ще осигурим тестове веднага след отпускане на средствата“, каза още доц. Кунчев. 

СПОДЕЛИ