„Пирогов“ плаши с масови оставки

Няма взети над 1 млн. лева над фиксирания ни бюджет, заяви проф. Диян Енчев

174
  1. Възможни са масови оставки на лекари от „Пирогов“, предупреди проф. Диян Енчев, началник на Първа клиника по ортопедия и травматология в спешния институт. „Основната причина е несправедливостта, огорчението и обидата. Това е абсолютно обяснимо. Отношението към здравеопазването по принцип винаги е било негативно. Липсва елементарно финансиране. Едва преди 4-5 години в болницата беше извършен генерален ремонт. Това е много обидно и болезнено”, обясни проф. Енчев пред Нова телевизия.

По думите му министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров е предизвикал скандала около „Пирогов”. „Не може здравният министър да си извади пред всички личната история на заболяването. После се оказа, че той не знае даже какво пише в документацията. Кой е облагодетелстваният – болница „Пирогов”, която има фиксиран бюджет и не е взела и стотинка повече, или този, който не е отишъл на касата и не си е платил 450 лв.“, заяви проф. Енчев. Той е категоричен, че лечебното заведение не е взело неправомерно един милион лева, както се твърди. „Няма взети един милион лева от „Пирогов” над фиксирания бюджет. От началото на COVID кризата финансирането на всички болници у нас е на базата на фиксиран бюджет”, заяви медикът.

„Ако човек се замисли, собственикът на „Пирогов” можеше да дойде преди месец. Отстоянието между болницата и Министерството на здравеопазването е малко. Можеше да дойде и да говори с шефовете на всички клиники. Да постави въпросите, които той смята, че трябва да се решат. Да постъпи като колега с колега. Не е редно всичко да излиза по медиите“, добави проф. Енчев.

Той коментира и липсата на клинична пътека за пост-COVID. „Тези, които е трябвало да я направят, не са. Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев е трябвало да задейства този процес. Навсякъде се пишеше, че заболяването може да продължи една година заради последиците. След като не си създал тази пътека, принуждаваш лекарите да извършат административни нарушения. Това не е ли нарушение?”, пита проф. Диян Енчев.

И днес пироговци излязоха пред спешния институт, искайки оставките на министър Кацаров и шефа на касата проф. Салчев. Кацаров да не е повече министър поискаха изненадващо и от Асоциацията на собствениците на заведения. Предизвикани обаче от мълчанието на управляващите в следващите дни те ще се преместят пред президентството, а след като парламентът заработи и пред НС. Засега за утре е планирано излизане пред болницата в 8.00 ч., а за четвъртък – митинг под прозорците на Румен Радев, който ще започне в 18.00 часа.

СПОДЕЛИ