Нова информационна система за COVID-19 ще брои преболедували и ваксинирани

Поредно снижаване на критериите за медицински услуги предлага служебният здравен министър Стойчо Кацаров

166
информационна система

Министерството на здравеопазването пуска да дни нова Информационна система за популационен имунитет (ИСПИ). Тя ще събира и обработва данни за преболедували и ваксинирани срещу COVID-19 и би трябвало да струва не повече от 15 000 лева. В тази връзка служебният министър Стойчо Кацаров нарежда в срок до 30 юли всички лаборатории и лечебните заведения да подадат данни към новата система за направените изследвания за COVID-19 (SARS-CoV-2), извършени в периода от 1 януари 2020 г. до 30 юни 2021 г. Същите данни вече са налични в портала за COVID, както и тези за поставените ваксини, но според Кацаров само новата система щяла да покаже истинското ниво на колективен имунитет у нас.

 

Данните за изследвания, извършени след 30 юни 2021 г., ще се подават ежемесечно. Лабораториите и болниците могат да подават данни и по-често, при условие, че не допускат дублирането им. За такова се счита повторното подаване на данни за един и същи пациент, на когото е извършено едно и също изследване, на една и съща дата, от едно и също лечебно заведение.

 

Информация за ваксинираните ще се ползва от националния регистър. Достъп до ИСПИ ще имат регионалните здравни инспекции. Те ще следят за липсващи отчетни периоди на лечебните заведения. За периоди, за които дадена лаборатория или болница не е извършвала изследвания, свързани с COVID-19, също ще подават информация – празен файл.

 

Според друга идея на министър Кацаров вече повече болници ще могат да откриват спешни отделения. Те ще са първо ниво на компетентност и ще разполагат с поне един лекар със специалност реанимация, спешна медицина или вътрешни болести. Тези лечебни заведения все пак ще трябва да имат поне толкова медици, че да бъдат осигурени 24-часови дежурства, както и да обслужват минимум 2000 пациенти годишно. Така след поредното снижаване на медицинските стандарти и критериите за обучение, на практика всяка клиника ще може да прави всичко и да получава финансиране от МЗ и НЗОК, без оглед на качеството.

СПОДЕЛИ