„Пирогов“ мести протеста пред президентството

Медиците настояват за незабавните оставки на министър Стойчо Кацаров и шефа на касата проф. Петко Салчев, както и за две нови клинични пътеки – за дълъг COVID и за пост COVID синдром

247
Лекари и сестри от "Пирогов" на пореден протест в защита на честта си и бившия си директор проф. Асен Балтов

Протестите на работещите в „Пирогов“ продължават, за поредна сутрин днес лекари и сестри излязоха пред болницата и блокираха за кратко кръстовището пред спешния институт в подкрепа на отстранения си директор проф. Асен Балтов. Те се заканиха, ако не бъдат чути, в следващите дни да преместят протеста си пред президентството.

Припомняме, проф. Балтов беше уволнен от служебния здравен министър Стойчо Кацаров заради нарушения, установени при проверка на НЗОК. Последва грозен скандал, в който Кацаров обвини пироговци, че са му фалшифицирали подписа, твърдейки, че не е бил лекуван в спешния институт, те пък му отвърнаха с документи и доказателства, че е бил техен пациент и заявиха, че министърът лъже.

"Пирогов"
А ето как отстраненият директор проф. Асен Балтов смени профилната си снимка

Медиците настояват за незабавни оставки на министър Стойчо Кацаров и на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев. Те искат и спешно въвеждане на две нови клинични пътеки – едната за лечение на дълъг COVID, а другата за пост COVID синдром, обясни пред журналисти д-р Камен Данов, лекар от болницата. По думите му това, което се случва в момента, е удар върху „Пирогов“, който изнесе най-голямата тежест на битката срещу коронавируса. „Някои колеги са категорични, че заради безумията през последните седмици са решили да напуснат не само „Пирогов“, но и страната“, заяви д-р Данов. А лекари и сестри от вътрешната клиника заплашват да напуснат веднага, давайки път на Кацаров и Салчев да са на първа линия при следващия пик на вълната.

СПОДЕЛИ