Назначени от Кацаров и антиваксъри си бранят министъра

Отвореното писмо е подписано от 15 лекари, повечето от тях са креатури на новата власт и явни противници на мерките срещу COVID

292
министър
Д-р Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването

Новоназначени началници от служебния здравен министър Стойчо Кацаров и откровени антиваксъри и противници на мерките срещу COVID застанаха в негова защита и подкрепиха уволненията и реваншизма в сектора. С мейл до медиите се обявява всеобща подкрепа, но „подписалите се по телефона“ са цели 15 души, предстояло да се включат и други.

Скенер.нюз публикува отвореното писмо без редакторска намеса, включително и с правописните грешки:

Относно: Констатираното източване на здравната каса и големите държавни болници и неприемливото и арогантно поведение на техните уволнени директори, разкрилата се ситуация на корупция, безстопанственост и злоупотреба със здравните вноски на пациентите и заплатите на лекарите

Медийната и политическа истерия, която се разви около освобождаването на директорите на големи държавни болници е абсолютно неприемлива и искаме да заявим ясно това. Това, което се е случвало в Българската банка за развитие и “Автомагистрали” се е случвало и в УМБАЛ “Лозенец”, УМБАЛ “Александровска” и УМБАЛ “Пирогов”. Само че ако ББР няма вложители физически лица, в болниците работим и се лекуваме всички ние. През последните два месеца ние видяхме крещящи случаи на организиране на канали за търговия с органи като в “Лозенец”, на загробване на болници и лично облагодетелстване като в “Александровска”, на ограбване на здравните вноски на всички, като в “Пирогов”.

Д-р Стойчо Кацаров, днес служебен министър на здравеопазването, който последователно 15 години посочваше нескопосаностите в здравната ни система, получи възможност и доверие да разкрие защо толкова колеги-медици и пациенти са починали през миналата година, защо пациентите са недоволни, защо лекарите работят за мизерни заплати и напускат страната, какво е състоянието на държавните болници. Човек, непознаващ системата, не може да направи това ефективно, без неоспорими факти и доказателства, в част от които той сам е потърпевш. Опитите да бъде обявен за некомпетентен лъжец будят присмех и издават страха от правосъдие, прозрачност и промяна в здравната система на всички онези, които през последните години са извършвали струващи милиони нарушения и са репресирали своите колеги. 

Възмутени сме от поведението и начина на управление на д-р Любомир Спасов, на д-р Костадин Ангелов, на д-р Борис Богов, на д-р Димитър Буланов и на д-р Асен Балтов. Възмутени, че срещу конкретните разкрития за злоупотреби от здравното министерство и здравната каса, се възправя цяла една истинска олигархична машина, в която ръководството на Българския лекарски съюз е замесено на страната на един или друг директор.

През последните дни ставаме свидетели на медийно военно положение, предизвикано от уволнения д-р Асен Балтов и неговите съучастници в болницата и в БЛС, даже и в политически партии.

Възмутени сме, че той, заедно с д-р Николай Габровски, негов заместник като директор и заместник-председател на Българския лекарски съюз прикриха реалната картина за нарушения за 1 млн. лв., възползваха се от зависимостта на колегите в “Пирогов” по един недостоен начин, като ги подтикнаха към публичен псевдопротест и подкопаха доверието в медицината като се отъждествиха с институцията, която доскоро представляваха. При назначаването си самия Балтов, удобно е забравил, че уволни дисциплинарно председателя на Контролната комисия д-р Сопотенски, а протеста срещу него беше справедлив и подкрепен от колегите на д-р Сопотенски от цялата срана (бел.ред. – вероятно се има предвид страна).

Реакциите на разобличените „здравни“ олигарси с държавни пари (не на осигурените в НЗОК, въпреки, че тя е източваната) е разбираема, мощната ПР-кампания с впрягане на ПР-агенции, свързани с политически партии, доказва още един път правотата на ръководството на МЗ и решителността да се разобличи олигархията в държавните болници. На опитите да се скрие какво се е случвало в болниците в разрез с интересите на лекарите и пациентите, всички честни и работещи лекари следва да се противопоставим. Искаме да напомним, че първо следва да се работи по правилата и че те важат за всички, а не само за привилегировани болнични директори, с право на бонуси, които обикновените лекари не са виждали никога през живота си в размерите известни ни вече.

Реакцията на самозабравилите се болнични директори показва, че се мислят за безнаказани, над закона, над мнението на съсловието, над репутацията на болницата и над интересите на пациентите и лекарите, чиито пари в крайна сметка ограбват. Настояваме правоохранителните органи да се задействат в името на закона и истината, и да я установят по подадените сигнали какво се е случвало в държавните болници. 

Твърдо подкрепяме действията на Министерството на здравеопазването в лицето на това ръководство да разкрие истината и да защити интересите на пациентите и на всички лекари. Озадачени сме от реакцията на Столична лекарска колегия и Управителния съвет на БЛС. Те подкрепиха не своите членове, а дадоха легитимация на хора, престъпили закона, хора, тормозили и подтискали лекари, хора, мамили здравната каса и своите пациенти, хора, организирали работата в болниците в интерес на тесен кръг хора. БЛС не е синдикат на болнични директори, въпреки че ръководството му очевидно се държи като такъв. Това срива авторитета на БЛС пред членовете му и пред обществото, а това само по себе се е недостойно поведение и своеобразно предателство към каузата на съюза. 

След всичко случващо се, смятаме, че е време да се замислим за постепенна промяна на здравната ни система. Нито политическите партии, доскоро на власт, нито известни личности по студията, няма как да защитят неморално и незаконно поведение, в случая на д-р Балтов, нито да решат проблемите с мантрите, че някой е добър лекар. Всеки от нас е добър лекар, но не всеки си позволява да компрометира сектора и лечебното си заведение в защита на личните си интереси. Нека подкрепим добрите лекари да работят свободно и спокойно и да получават достатъчно за труда си, нека подкрепим промените в здравния сектор, които ще донесат законност и демократично управление на болниците, нека подкрепим пациентите да получават достатъчно качествено лечение срещу здравните си вноски. Нека подкрепим и добрите управленци в Министерството на здравеопазването, които имат силата и смелостта да спазват закона и да се изправят срещу стената от порочни практики. Заедно няма как да загубим тази битка. 

А ето и кои 15 лекари са се подписали под писмото, изпратено до медиите през електронната поща на най-видния антиваксър, наричащ ваксините срещу COVID „експериментална течност“, призоваващ хората да не се имунизират и отричащ изобщо съществуването на пандемия – д-р Георги Тодоров. Той уточнява, че подписите на колегите му са заявени по телефона и че ползва личния си мейл, за да няма спекулации кой е организатор на подкрепата за министър Кацаров.

След името на Тодоров, който досега се изявяваше единствено по телевизията на Слави Трифонов, е това на патолога д-р Стоян Алексов. Той пък и досега  твърди , че хората умират не от COVID, а с COVID. Следващата е д-р Хелия Божилова от същата група на Тодоров и Алексов, наричаща себе си алианс за връщане към нормалния живот. Освен това тя е директор на КОЦ-Шумен и част от листата на коалиция „Десните“.

Писмото е подписано още от: доц. Александър Оскар – бивш член на Съвета на директорите на УМБАЛ „Александровска“, от когото започнаха скандалите в сектора, заради обвиненията му към колегите му от ръководството на Александровска болница за непрозрачно управление, макар той самият да е бил част от това управление в продължение на над 4 години; д-р Иван Джупанов – ортопед от частната „Софиямед“; д-р Николай Болтаджиев – председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, получил поста след като Стойчо Кацаров беше назначен за служебен здравен министър. Личен приятел и бизнес партньор на Кацаров, чиято съпруга Елена Болтаджиева пък бе назначена за съветник на служебния министър. Собственик на частната болница „Св. Богородица“, намираща се в къщата му; д-р Филип Маринов – онколог от частната болница „Дева Мария“ – Бургас; д-р Стоян Сопотенски – хирург в частната болница „Св. София“, където собственик е Христо Мазнейков – един от душманите на настоящото ръководство на БЛС. Сопотенски беше уволнен от проф. Асен Балтов; д-р Павлин Кемилев – офталмолог, част от екипа на доц. Оскар в детската очна клиника на Александровска болница; д-р Атанас Темелков – началник на Клиниката по реанимация и интензивно лечение в УМБАЛ „Александровска“; д-р Веселин Илинов – хирург от УМБАЛ „Александровска“; д-р Атанас Атанасов – назначен от министър Кацаров за директор на УМБАЛ „Александровска“, преди това е бил директор на МБАЛ-Шумен и МБАЛ-Ловеч, които са в много тежко финансово състояние; д-р Петър Грибнев – хирург, назначен от д-р Атанас Атанасов за зам.-директор по лечебната дейност на Александровска болница; д-р Васил Павлов – хирург, и д-р Чавдар Еленков – шеф на ДКЦ „Александровска“.

СПОДЕЛИ