Българите от червени зони влизат у нас с PCR, чужденци няма да се допускат

При 16% имунизирани очевидно трябва да вземем мерки и по отношение на стимулите, и по отношение на санкциите, заяви доц. Ангел Кунчев

160
локдаун
Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

От днес българите, които пристигат у нас от червени зони, ще бъдат допускани само след задължителен PCR тест, направен до 72 часа преди преминаването на границата. В противен случай те ще бъдат карантинирани, като изследването може да бъде направено и у нас, като при отрицателен резултат 10-дневната карантина ще отпада. Заповедта на МЗ включва и децата, независимо от тяхната възраст. А в червената зона в момента са Кипър, Великобритания, Северна Ирландия, Испания, Фиджи и Кувейт, като за чужди граждани от тези държави България затваря границите си и няма да допуска преминаване. Странно е защо Русия не попада в „червения“ списък, след като от седмици регистрира рекордна заболяемост и смъртност. Руснаци и португалци засега ще могат да влизат на наша територия, ако представят отрицателен PCR тест, като условието важи и за ваксинираните.

„Общите правила и признаването на европейския сертификат важи най-вече за страните, които са в жълтата и зелената зона, тъй като държавите имат право на индивидуални мерки, по отношение на страните в червената зона“, обясни главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев защо и за притежаващите COVID сертификати за завършена имунизация няма да има облекчения при пътуване. „Моята отговорност е да предотвратя внос на опасни варианти, за да не се повторят вълни от тези, през които вече преминахме. Наясно съм, че всяка нова мярка затруднява свободното движение на хора. Свели сме до минимум тези изисквания. Вижте какво прави Китай за собственото си граждани – 16 дни пълна карантина, тестове…“, добави доц. Кунчев.

Главният здравен инспектор очерта и кои са страните, в които в момента има сериозно увеличение на броя заразени с Делта вариант: Гърция, Кипър, Испания, Португалия. По думите му в Нидерландия ситуацията също се влошава с доста бързи темпове.

Според него нова вълна през септември и октомври е оптимистичният вариант. „До седмица-две ще започне ръст на случаите, от нас зависи колко ще е бърз. Ако постигнем по-висок имунизационен обхват, ще е по-леко, ако не успеем, ще се повтори това, което се случва в Гърция и Кипър“, алармира Кунчев.

По думите му дали да има ограничения за неваксинираните е въпрос от социален и политически характер, но като епидемиолог смята, че хората, които работят с рисков контингент, трябва да бъдат имунизирани срещу коронавирус. Според него при 16% напълно ваксинирани е неизбежно да се стигне до подобни мерки, както по отношение на стимули, така и за санкции.

СПОДЕЛИ