БЛС пусна анкета до всички лекари, 70 % готови за протести

Съсловната организация пита членовете си какви да са последващите действия по казуса НЗОК и МЗ срещу „Пирогов“

313
БЛС

Българският лекарски съюз (БЛС) пусна анкета на сайта на съсловната организация, с която търси мнението на своите членове по последните скандали в сектора, проверките на НЗОК в болниците и казуса „Пирогов“. Участието в допитването е задължително за всички медици.

Въпросите в анкетата са три: Как се отнасяте към събитията в „Пирогов“ от последните дни?; Според Вас какви трябва да последващите действия на БЛС?; както и какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации?

За няколко часа 3038 лекари бяха гласували, като 69,7 % подкрепят действията на колегите си от „Пирогов“, а други 14,9 % не одобряват действията на МЗ и НЗОК. Едва 12,5 % са на страната на касата, а 2,9 на сто се противопоставят на протестите на пироговци. На въпроса за последващи действия отново 70,1% искат национални протести, 14,2 % подкрепят „Пирогов“, но без да са готови за стачка, а 15,7 % не подкрепят колегите си от спешния институт. Относно констатациите на касата и откритите нарушения 81,5 % от лекарите смятат, че пироговци са направили всичко по силите си за своите пациенти, съобразявайки се с условностите на здравната система, за 14,5 % това е нарушение, а 4 на сто смятат, че констатациите на НЗОК са в резултат на недофинансирането на клиничните пътеки.

Припомняме, вчера бившият премиер Бойко Борисов се сети за една реплика на легендарния пироговец проф. Милан Миланов: „Никога не скачай срещу белите престилки, особено пък срещу „Пирогов“. А по-рано днес 15 лекари, повечето креатури на служебния здравен министър Стойчо Кацаров и новоизлюпени началници, както и изявени антиваксъри, излязоха с отворено писмо в защита на Кацаров. 

 

 

СПОДЕЛИ