Проф. Ангелов: Служебното правителство се провали с ваксинацията, води ни към нова вълна

Стойчо Кацаров съзнателно е нанесъл щета на НЗОК за лична изгода, категоричен е бившият здравен министър по казуса „Пирогов“

202
ваксинацията
Проф. Костадин Ангелов и проф. Тодор Кантарджиев

Служебното правителство се провали в най-важната си задача – да продължи ваксинацията с такъв темп, че да се даде надеждна сигурност на българите. Вместо това здравният министър и кабинетът водят страната към усложняване на епидемичната ситуация и нова CVOID вълна. Това заяви на пресконференция в Бургас бившият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, където беше на посещение заедно с пенсионирания директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. По думите на Ангелов ваксинацията на практика в България е спряла. Ексминистърът упрекна служебните управляващи, че докато „изчегъртват“ болница по болница и директор по директор, над 20 000 ваксини до дни ще отидат на боклука. „В края на месеца ще се бракуват една голяма част от партидите, при това от всички видове. През август още хиляди ваксини ще бъдат изхвърлени“, предупреди проф. Ангелов.

„И системата на здравеопазването, и хората, ще имат проблеми тази есен“, алармира и проф. Кантарджиев. Той пресметна, че репродуктивното число леко се покачва и от 1 вече е 1,1 или 10 души заразяват 11, което означава, че предстои разрастване на епидемията.

Бившият здравен министър коментира и казусът „Пирогов“ и бил ли е наследникът му на поста Стойчо Кацаров фалшив пациент. „Вчера стана ясно, че Стойчо Кацаров е бил фиктивно хоспитализиран с негово знание и съгласие, за да не плаща скъпоструващи изследвания. В опит да се измъкне от ситуацията, служебният министър затъна по-дълбоко в тресавището на лъжата си. Водещата по БНТ го пита дали личната му карта е била чекирана, а той отговаря, че бил само на контролен преглед в “Пирогов”. Не отрича за личната карта. Хубаво е и той, и всички вие да знаете, че лична карта се чекира в болницата при хоспитализация, а НЕ за контролен преглед. Служебният здравен министър съзнателно е нанесъл щета на НЗОК за лична изгода!“, заяви проф. Ангелов.

От болница „Пирогов“ също разпространиха до медиите уточнение във връзка с това изказване на Стойчо Кацаров пред БНТ. „В периода 23-27 януари той не е бил на безплатен контролен преглед в „Пирогов“, защото такъв не му се полага. Кацаров е бил изписан след болнично лечение на тежък COVID-19 на 12 декември 2020 г. По правило срокът за безплатни изследвания и контролни консултации със специалист е един месец. Изглежда министър Кацаров не знае също, че съгласно Наредбата за медицинска експертиза, която лично е подписал, за чернодробна цироза не се определя пожизнен срок при освидетелстване в ТЕЛК. След като не знае, нека направи проверка преди да го съобщава в национален ефир. Освен това при освидетелстване се вземат предвид показателите за функцията на черния дроб, всички клинични и параклинични изследвания, а не клиничната пътека, по която болният е бил приет на стационарно лечение“, гласи писмената позиция на спешния институт.

Припомняме, министърът продължава да отрича, че е бил на консултация след усложнение, повтаряйки в несвяст: „Не е вярно, че се пускат пътеки, за да не плаща пациентът. Всеки пациент, лежал в болницата, има право на два безплатни контролни прегледа и изследвания след своя престой. Аз не съм имал никакъв постковид синдром, аз нямам чернодробна цироза, каквато ми е записана в медицинското досие и в епикризата от болницата. Аз не съм лежал в болницата с чернодробна цироза.“

СПОДЕЛИ