„Пирогов“ към Радев: Уволнете Кацаров и върнете Балтов

Медиците заплашват, че ще протестират до оставката на здравния министър и връщането на директора им

220
Лекари и сестри от "Пирогов" на пореден протест в защита на честта си и бившия си директор проф. Асен Балтов

Служителите на  „Пирогов“ настояват президентът Румен Радев незабавно да уволни служебния здравен министър Стойчо Кацаров, а директорът им проф. Асен Балтов да бъде възстановен на поста. Освен това медиците от спешния институт искат да се прекрати с лъжите и „ужасяващия” тормоз над тях и снемат доверието си и от управителя на НЗОК Петко Салчев. Според тях и той трябва да понесе своята отговорност за това, че си е позволил да внушава на обществото, че пироговци извършват злоупотреби, че „без да се работи, без да отчита дейност, „Пирогов“ е получил пари”.

Над 1000 души – лекари, сестри и санитари са се подписали в писмо, изпратено до държавния глава и служебния премиер Стефан Янев, в което настояват незабавно да освободи от длъжност министър Кацаров. В писмото се уточнява, че „Пирогов“ е възразил срещу констативните протоколи от шумно оповестената в медиите проверка, като това е станало в законовия срок и ред в НЗОК.

От болницата се заканиха, че ще продължат с протестите, докато не се възстанови нормалният тон и проф. Асен Балтов не бъде върнат на поста изпълнителен директор.

Публикуваме писмото на пироговци до президента Румен Радев без редакторска намеса:

  1. Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров си позволи в национален ефир да преиначи истината, с което отново опита да опетни всеотдайния труд на лекарите от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов’. На 15 юли 2021 година, показвайки епикриза, издадена от „Пирогов” той заявява: „Тази епикриза е от 21 до 25 януари. Не съм бил в болница „Пирогов” по това време. С никаква диагноза”.

След обстойна проверка в системите на болницата сме категорични: през месец януари 2021 година Стойчо Кацаров е хоспитализиран в „Пирогов” с негово знание, в негово присъствие и с неговата лична карта. Той е бил съвсем наясно, че за да се провери състоянието му след тежко преболедуван COVID-19 два месеца по-рано, трябва да си заплати изследванията или да постъпи в болница. Насочваме вниманието на НЗОК, че пътека за грижа за пациенти с постковид усложнения все още няма. В базата данни на „Пирогов” има и резултати от направени множество изследвания, сред които скенер, ЕКГ и пълен пакет клинико-лабораторни показатели.

2. Служителите на болницата сме потресени от опита за манипулация на обществото, внушвайки му се отново, че в „Пирогов” се правят фалшификации. Ето защо вече изпратихме писмо до президента на Република България Румен Радев, в което настояваме незабавно да освободи от длъжност здравния министър в служебното правителство, което е назначил. Копие от писмото е изпратено и до служебния министър-председател Стефан Янев. Двамата разполагат и с Декларация на служителите на „Пирогов”, подкрепна със събрани само за два часа близо 1000 подписа, в която категорично заявяваме, че няма да допуснем постигнато от нас през последните 15 месеца да се оспори, няма да допуснем името на стратегическа за страната болница като „Пирогов” да се петни, няма да допуснем опитите за разделение отвътре, няма да допуснем водещи специалисти да се откажат от професията си и че няма да допуснем личностни, финансови и лобистки интереси да рушат имиджа на съсловието и цялата система. Още по-обидно е, че едни немотивирани промени се извършват от служебно правителство в момент, в който вече има избран нов парламент.

3. В същото време вече сме възразили срещу констативните протоколи от шумно оповестената в медиите проверка. Възраженията са депозирани в законовия срок и ред в НЗОК!

Най-голямата спешна болница в страната снема доверието си от управителя на НЗОК Петко Салчев, който също си позволи да внушава на обществото, че извършваме злоупотреби и че „без да се работи, без да отчита дейност въпросното лечебно заведение е получило пари”.

Заявяваме: „Пирогов” работи в денонощен режим,  откакто е създадена през 1951 г., справи се с COVID-19 вълните и е готова с изпитана организация, ако се стигне до нова заплаха. Не спираме работа и в протестен режим, както и в условията на целенасочени атаки и обиди. Категорични сме, че ще протестираме, докато не бъде възстановен нормалният тон и проф. Асен Балтов да бъде върнат на поста изпълнителен директор.

СПОДЕЛИ