Доц. Атанасов: Министърът излъга, продаде ме за дребни политически дивиденти

Протестите на пироговци продължават, те също поискаха оставката на шефа на касата проф. Петко Салчев

201
Атанасов
Пациенти на доц. Петър Атанасов го бранят от нападките на министър Стойчо Кацаров

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров излъга, че е един от фалшивите пациенти на „Пирогов“, аз го лекувах, бяхме приятели от години, а той ме продаде за дребни политически дивиденти, заяви доц. Петър Атанасов, началник на вътрешната клиника на „Пирогов“. Той обясни как Кацаров се е сдобил с епикриза за цироза, която нагло размаха в ефира на бтв вчера като доказателство, че „Пирогов“ точи касата с мними пациенти и измислени диагнози.

„Става въпрос за две различни заболявания и две различни пролежавания в болницата, като той показа втората епикирза. Тогава аз лично съм го поканил на контролен преглед, направили сме му изследвания, скенер, ЕКГ и му обясних, че му пускам История на заболяването (документ, който е задължителен при хоспитализация), за да не плаща и направих компромис заради приятелството ни и се съгласих да не лежи в болницата“, обясни доц. Атанасов. По думите му здравният министър не е с диагноза „Цироза“ и той много добре знае това, като в епикризата изрично е написано, че това е пътеката, по която е приет, а диагнозата му е „Остра и подостра чернодробна недостатъчност“.

„Сега той опитва да настрои пациентите ми срещу мен, с манипулации, че тази страшна диагноза цироза стои в досиетата им“, добави доц. Атанасов. Колегите му пък го подкрепиха и за втори пореден ден излязоха пред спешния институт на протест. От днес те настояват за оставката на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев.

Атанасов
За втори пореден ден пироговци протестират в защита на отстранения си директор проф. Асен Балтов

Атанасов

Присъединявамe се към мнението на колегите от БЛС и от управителния съвет на Софийската лекарска колегия и искаме оставката на Петко Салчев“, заяви уволненият директор проф. Асен Балтов пред БНТ. Той добави, че днес ще бъдат внесени и възраженията срещу констатациите от проверката на касата в „Пирогов“. Балтов обвини здравния министър, че се разправя с държавните болници, поели най-голямата тежест на епидемията. И беше категоричен, че няма пациенти фантоми, източване на касата или непрозрачно управление. „След като е направена равносметка на месеца, се оказва, че харчовете по време на пиковете, когато лекувахме с повече от 500 легла, ние сме похарчили над 8,5 млн. за лечението на пациентите с коронавирус. Имайки предвид, че това е заболяване, което не беше ясно, тези разходи бяха абсолютно наложителни, ние не сме се опитвали по никакъв начин да спестяваме, за да правим полумедицина“, подчерта проф. Балтов.

СПОДЕЛИ