СЛК поиска оставката на шефа на НЗОК

Столичните лекари са бесни на проф. Петко Салчев за думите му, че „Пирогов“ е получил 1 млн. лева подарък от касата, без да лекуват пациенти, а от БЛС подкрепиха колегите си и заплашиха с масови протести

185
СЛК
Проф. Петко Салчев, управител на НЗОК

Столичната лекарска колегия на БЛС (СЛК) поиска оставката на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев заради унизителното му поведение към медиците от „Пирогов“. Ръководството на лекарите в София се възмути на изказване на Салчев в интервю за БНР, дадено на 14 юли, в което той заявява: „Вие бихте ли се съгласили от вашите пари да почерпим някоя болница с 1 млн. лева?“

„Уважаеми проф. Салчев, ние, столичните лекарите, искаме да Ви кажем, че не желаем да ни черпите, докато спасяваме животи. Вашето изказване звучи подигравателно, на фона на усилията, които всички ние полагаме вече година и половина. Подобно поведение от управител на НЗОК и подхвърлянето на милиони за почерпка е не само унизително, но и неморално. Опитите за административен тормоз от страна на касата над лечебни заведения, ангажирани активно с лечението на пациенти с Covid-19, тенденциозните и масови проверки, исканията за възстановяване на средства в условията на пандемия по формални причини са неприемливи. Припомняме Ви, че Covid-19 е ново заболяване. Абсурдно е да се прави детайлно прецизиране на алгоритми в клинични пътеки, когато медиците са лекували пациенти от заболяване, което до преди това не е съществувало и пред което, все още, след почти две години, има редица неизвестни по отношение на развитието на инфекцията и нейното лечение“, заявяват от СЛК.

От съсловната организация напомнят на проф. Салчев, че с настъпването на епидемията финансирането на лечебните заведения е било въпрос на оцеляване и те получаваха минимум 85% от бюджетите си, независимо от броя на лекуваните пациенти. „Многократно бяхме уверявани, че финансирането на системата е гарантирано и можем да работим спокойно. А сега Вие твърдите, че 11 229 200 лв. са получени от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ без колегите там да са работили. Цинично е да заявявате, че колегите от най-голямата спешна болница у нас са стояли със скръстени ръце и са чакали подаяния, на фона на над 6000 хоспитализирани с Covid-19 пациенти, за които те са полагали грижи. Вчерашното Ви поведение преля чашата на търпението ни и СЛК на БЛС настоява за Вашата оставка!“, завършва позицията на медиците в София.

По-късно и УС на БЛС подкрепи позицията на Столична лекарска колегия. „Неслучайно преди два дни съсловната организация излезе с позиция, в която категорично се противопостави на опитите за административен тормоз от страна на НЗОК над лечебни заведения, ангажирани активно с лечението на пациенти с Covid-19. През изминалата трудна и тежка година БЛС многократно алармира за некоректното, арогантно и бюрократично отношение от страна на НЗОК. Позицията на столичните лекари само потвърждава казаното от  УС на БЛС преди ден“, заявяват от съюза.

„БЛС е категоричен: Съсловната организация стои зад интересите на българските лекари и ще отстоява техните права! Няма да се съгласим финансирането на лечебните заведения да бъде спряно, няма да се съгласим да бъдат връщани средства, дадени за оцеляването им! Подобно отношение към лечебните заведения може да доведе до масови протести на медици в цялата страна“, се казва в позицията.

СПОДЕЛИ