КНСБ: Долу ръцете от „Пирогов“!

Здравеопазването се нуждае от дълбока промяна, а не просто от смяна на директори на болници, написа във фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова

140
БЛС

КНСБ и Федерацията на синдикатите от здравеопазването – КНСБ, изразяват категорично несъгласие с уронването на доброто име на единствената болница за спешна медицинска помощ в България УМБАЛСМ „Н .И .Пирогов“ и предприетите кадрови промени в нея. Това заявяват в своя позиция от КНСБ и подчертават, че не приемат констатациите за установени нарушения при лечение на пациенти с COVID-19, преди да се изяснят напълно обстоятелствата и фактите.

„Притеснени сме от факта, че се посяга към най-голямата болница и водеща в областта на спешната и бедствената медицина, която изнесе голяма част от  пандемията  на раменете си. Това е болницата, в която денонощно работеха нашите медицински специалисти, в която медицинските сестри бяха с памперси заради липса на време за почивка и на отдих в домовете си. Това е  един добър колектив с добри екипи,  в който всички служители са  работили,  получавайки възнагражденията си, без съкращения  или неплатени отпуски. В „Пирогов“ е сключен един от най-добрите колективни трудови договори между синдикатите и ръководството на болницата  в страната. И това се дължи на неговия  изпълнителен директор  проф. д-р Асен Балтов“, посочват още от КНСБ. Според синдиката здравеопазването има нужда от реформи, но не и по този „грозен и неефективен начин да се дискредитира една от най уважаваните болници и нейният изпълнителен директор“.

„Нашите здравни специалисти са изморени от безрезултатните приказки за реформа в здравеопазването. Нека се спре с всяването на смут и да се оставят медицинските специалисти да работят спокойно  в името на здравето на пациентите. Ако се докажат нарушения, нека се търси персонална отговорност за тях по предвидения законов ред. КНСБ застава зад исканията на работещите в „Пирогов“ медицински специалисти и нейния директор проф. Асен Балтов. Присъединяваме се и активно ще участваме в протестните действия на колектива на болницата. Долу ръцете от „Пирогов“!“, завършва позицията на синдиката.

Здравеопазването се нуждае от дълбока промяна, а не просто от смяна на директори на болници. Проблемът не е в лекарите. Проблемът е в политиците, наложили този модел на здравеопазване. Това пък написа във фейсбук профила си лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод уволнението на шефа на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. По думите ѝ медиците също са жертва на този модел на здравеопазване – „хем да си лекуват пациентите, хем да си спасяват болниците от фалит, хем да си осигурят заплатите на персонала“.

„Лекарите не са измислили търговския статут на болниците (но пък именно служебният здравен министър Стойчо Кацаров е съавтор на реформата от края на миналия век – бел. ред.), нито доплащането, нито клиничните пътеки“, казва още Нинова. Според нея проблемът е в мощните икономически лобита, които са наложили този модел през корумпирани политици.

„Нищо няма да се промени с махане на директори, ако не се бръкне дълбоко в сбърканата система на здравеопазването. За това са нужни смели хора без зависимости, които знаят срещу какво се изправят и ясен план каква работа да свършат“, категорична е лидерката на БСП. Още вчера в защита на проф. Балтов се обяви и друго знаково лице на левицата и нна първия служебен кабинет на президента Радев – Деница Златева.

„Изчегъртаха директора на „Пирогов“ по техния извратен начин, по който продължават да изхвърлят всеки ден и доказаните професионалисти от МВР. Изчергърта го един лекар, който дори няма лекарски права, за да помага на хората“, избухна във фейсбук и бившият вътрешен министър Младен Маринов. Бившият премиер Бойко Борисов пък коментира, че вероятно следващите за „изчегъртване“ са началникът на ВМА и председател на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски и главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

СПОДЕЛИ