Кацаров: И аз имам фалшива епикриза за цироза от „Пирогов“

Директори на болници с дългове са си начислявали ДМС между 300 и 500 хиляди лева, изправям се срещу здравната олигархия и съм от страната на доброто, заяви служебният министър

172
Кацаров
Служебният здравен министър Стойчо Кацаров показа собствената си по думите му фалшива епикриза от "Пирогов"

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров хвърли бомбата в студиото на бтв, показвайки собствената се фалшива епикриза от „Пирогов“ като аргумент за отстраняването на проф. Асен Балтов. „Аз самият съм от хората с фалшива диагноза – цироза, без да съм лежал в болницата във времето, което е посочено, нито са ми правени описаните в епикризата изследвания“, обяви Кацаров. Той уточни, че е лекуван в „Пирогов“ през ноември от COVID и е благодарен на лекарите, но отрече да е имал усложнения, пост-COVID синдром или чернодробно заболяване, за които е лежал през януари, откогато е фалшивата епикриза. Но не уточни дали е получил тази епикриза тогава и досега си е мълчал или разбира „случайно“, че и той е пациент-фантом.

Кацаров подчерта, че не е имал друг избор освен да освободи от длъжност директора проф. Асен Балтов, тъй като е реагирал на резултатите от проверката на НЗОК, която е открила над 400 пациенти фантоми, неспазване на алгоритмите на пътеките и заплащане от страна на болните за дейности, които се покриват от касата. „От НЗОК са открили, че сред отчетените пациенти има и включително хора от персонала на болницата, които са отчетени по клинични пътеки. Те са работели в този момент и надали са знаели какво точно се случва“, добави министърът. Но подчерта, че вероятно 99% от персонала в болницата не са били наясно с фалшификациите. По думите му за такива нарушения по закон НЗОК би трябвало да прекрати договора на „Пирогов“ не само по въпросните клинични пътеки, по които са отчетени мними пациенти, а за цялата дейност.

„Аз се изправям срещу здравната олигархия в тази система. Знам какво следва и какво идва спрямо мен. Заслужава си обаче заради пациентите и младите лекари, аз съм на страната на доброто и правото“, категоричен е Кацаров.

Той съобщи още, че се е натъкнал на случаи на болници с по 20 и 30 милиона лева дълг, чиито директори си начисляват допълнително материално стимулиране в размер между 300 и 500 хиляди лева. „Кой акционер ще търпи подобно нещо? Но тук акционерът и принципалът е държавата“, заяви министърът, който не крие пристрастията си към частните болници и частното здравеопазване.

Скенер.нюз потърси за коментар ръководството на „Пирогов“ за епикризата на Стойчо Кацаров. От болницата обясниха, че той е имал усложнения след прекарания COVID и е потърсил помощ от лекуващия го лекар д-р Петър Атанасов. През януари са му направени всички необходими изследвания и му е предписана терапия, но министърът (тогава все още председател на Центъра за защита правата в здравеопазването) е отказал да бъде хоспитализиран.

СПОДЕЛИ