НЗОК намери нарушения в „Пирогов“, болницата ще обжалва

За първи път касата съобщава публично резултати от своя проверка, иска от спешния институт да връщат над 1 милион лева

172
БЛС

Редица нарушения е констатирала проверката на НЗОК в „Пирогов“, съобщиха от касата в официално съобщение до медиите. За първи път фондът обявява публично резултати от своя инспекция в която и да е болница преди обжалването, което прилича на вменяване на вина и опит да се угоди на служебната власт да бъдат намерени нарушения. Припомняме, зам.-здравният министър д-р Димитър Петров вече съобщи, че са констатирани 900 пациенти-фантоми, макар той не би трябвало да е бил наясно с данните от касата, нито пък да спекулира с тях преди края на проверката. После т.нар. фантоми се събраха на протест в защита на „Пирогов“.

Според информацията от НЗОК са били проверени 802 броя документи на пациенти, лекувани по четири клинични пътеки: „Диагностика и лечение на декомпенсирани чернодробни заболявания (цироза) за лица над 18-годишна възраст”; „Диагностика и лечение на остра бъбречна недостатъчност при лица над 18 години”; „Оперативни интервенции при диабетно стъпало, без съдово реконструктивни операции“; „Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания – остро протичащи, с усложнения“. А установените нарушения са: неспазен диагностично-лечебен алгоритъм; отчетена, но неизвършена дейност; заплащане на медицинска дейност от осигурени пациенти, която е била заплатена и от НЗОК; включени в „История на заболяването“ на осигурени лица медикаменти, които не са били отпуснати от аптеката на лечебното заведение и отчетена и заплатена дейност за пациенти, които не са лежали в лечебното заведение за периода на хоспитализация, отразен в „История на заболяването“.

От НЗОК уточняват, че „Пирогов“ следва да възстанови на фонда неоснователно получени общо 1 104 743.20 лева, а резултатите от извършената проверка ще бъдат предоставени на компетентните органи.

От спешния институт обаче заявиха, че имат 7-дневен законов срок да обжалват, което те и ще сторят. Ще бъдат оспорени всички констатации на НЗОК първо в арбитража, после пред касата и накрая в съда. От института недоумяват защо биха опитвали да представят пред касата повече пациенти, при условие, че до момента действаше т.нар. пандемична методика, според която всички лечебни заведения получаваха до 85 % от месечните си лимити, независимо дали са работили или не, както и без оглед на разходите им. Освен това отчетите вече са били проверявани преди всяко месечно плащане и не са били констатирани проблеми, за каквито се твърди сега.

Скенер.нюз научи, че НЗОК разполага с „показания“ на едва петима души, които отричат да са лекувани в „Пирогов“ по времето, за което са отчетени като пациенти на спешния институт. Под ИЗ-тата им обаче стоят техните подписи и единствено графологична експертиза може да докаже дали собственоръчно са ги подписали или става дума за фалшификация.

СПОДЕЛИ