Ваксинираните европейци ще пътуват свободно в ЕС

У нас темпът на имунизация не е задоволителен – едва 15 % от българите са с една дози, бави се и ваксинацията на децата

166
ваксинираните

Страните от ЕС съгласуваха днес облекчаване на ограниченията за пътуване през лятото, с което ще бъде позволено на ваксинираните туристите да избягват тестове и карантини, предаде Ройтерс. Гражданите на държави от Европейския съюз, които са получили пълна ваксинация поне 14 дни преди пътуването, ще могат да се движат свободно в рамките на блока. Това съобщи в Туитър португалското председателство на ЕС. Предложението на ЕК беше одобрено от постоянните представители на 27-те страни от ЕС.

„Държавите-членки показаха консенсус относно възстановяването на свободното движение“, се казва в изявление на председателството. Освен това властите на ЕС ще разширят списъка на безопасните за посещение региони на общността.

Както бе обявено по-рано от ръководството на съюза, от средата на юни постепенно ще бъде пусната в действие системата на ЕС за сертификати за ваксинация, която поетапно ще възстанови свободата на движение в общността. Очаква се системата за зелен пропуск да заработи напълно до 1 юли, когато в повечето страни от ЕС започва ваканционният сезон.

За момента малко над четвърт от възрастните граждани на ЕС са напълно ваксинирани. Ревизираното ръководство идва на фона на представянето на европейските цифрови зелени COVID сертификати, които посочват дали човек е ваксиниран, има имунитет вследствие на заразяване по-рано или разполага със скорошен отрицателен тест. Припомняме, у нас пък ваксинираните ще имат още една привилегия от следващата седмица – ще могат да свалят маските на редица закрити обществени места.

„Да сме подготвени за есента означава 70-75% ваксинирани и това е изключително важно за нас като общество. Ако не го направим, ще си платим по-късно. В момента темпът трябва да е много по-голям. Ние ще достигнем скоро 15%, а в Румъния е 30%, да не говорим за Израел“, каза по-рано през деня главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той дори предложи облог на екип на Нова телевизия, че ако тръгнат заедно из София максимум до 15 минути ще могат да се ваксинират. „Хвърлям си оставката, ако не е така. Осигурени са всички ваксини и всички възможности за имунизация – „зелени коридори“, общопрактикуващи лекари, РЗИ, парк, няма друга страна в Европа, която да го осигурява толкова достъпно“, подчерта Кунчев. По думите му това е така не само в столицата, през уикенда мобилни екипи ще ваксинират в десетки градове на страната, ще има изнесени пунктове на отрито и в МОЛ-ове.

Пред БНР пък епидемиологът д-р Христиана Бацелова, преподавател в Медицинския университет в Пловдив, беше категорична, че децата също трябва да бъдат защитени от вируса. „Към момента имаме спокойствие поради намалената заболяемост, но през есента нещата няма да стоят по този розов начин, ако не ваксинираме максимално бързо както възрастните, така и учениците“, добави тя.

Специалистът успокои родителите, че при ваксинирането на деца срещу COVID няма никакъв риск за репродуктивните функции нито на момчетата, нито на момичетата, нито на младите мъже и жени. „Изключително важно е да бъдат ваксинирани децата от рисковите групи с хронични заболявания като диабет, например. Водеща трябва да е преценката на личния лекар, както и ваксината да бъде поставена в момент, в който детето е здраво“, коментира още д-р Бацелова.

„При положение, че имаме ваксини, не е необходимо да държим ваксините в хладилниците, вместо да ваксинираме и децата. Виждала съм интубирани деца, виждала съм и препълнени отделения с хлапета с пост-COVID. Аз съм организирала отделението за деца с COVID и това е едно от най-неприятните неща, които съм правила. Затова съм категорична – COVID вече не щади децата“, заяви д-р Бацелова. По думите й сега не знаем колко деца са преминали заболяването с лека симптоматика или без симптоми и затова и не знаем какви ще са отдалечението последици от този вирус. Тя даде пример с HPV вируса и припомни, че и при инфектиране с него първоначално няма симптоми, но след време много жени заболяват и умират от рак на маточната шийка по тази причина.

 

СПОДЕЛИ