САЩ купуват експериментално хапче срещу COVID-19

Очакванията към антивирусния препарат Молнупиравир са да се превърне в това, което е Тамифлу за грипа

168
хапче

Светът е на път да се сдобие с хапче срещу COVID-19, което да действа както антивирусния препарат Тамифлу на грипа – да спира развитието на заболяването преди да настъпят усложнения. Мултинационална фармацевтична компания Merck & Co. обяви, че е подписала сделка с правителството на САЩ за доставка на нейния кандидат за перорално лечение на COVID-19, наречен Молнупиравир (Molnupiravir).

Лекарството е предназначено да се използва за лечение за леки до умерени случаи на коронавирус в домашни условия. То принадлежи към класа антивирусни средства, наречени полимеразни инхибитори. За разлика от други медикаменти, таргетиращи шиповия протеин, изпъкващ от повърхността на коронавируса, Молнупиравир атакува частта от вируса, която му помага да се възпроизвежда. Хапчето също така е показал ефективност в лабораторни проучвания срещу други вируси като грип и ебола, но не е разрешен или одобрен за нито едно от тези заболявания.

Правителството на САЩ се ангажира да придобие приблизително 1,7 милиона курса на лечение с Молнупиравир, след като препаратът получи разрешение за спешна употреба от Администрацията по храните и лекарствата в страната (FDA), се казва още в изявлението на Merck. Компанията се надява да има повече от 10 милиона курса на петдневно лечение до края на 2021 г.

Понастоящем кандидатът за лечение на COVID-19 се намира във „Фаза 3“ от своето клинично изпитване. Ранните резултати от изпитване във фаза 2 показват, че сред десетки доброволци с положителни тестове в началото, никой от тези, които са получавали Молнупиравир, не е имал открит вирус до ден пети, докато една четвърт от тези, които са получавали плацебо, са имали. Цифрите са обещаващи, но извадката е твърде малка, за да се направят твърди заключения, поради което сега се тества в много по-голяма група. Ако се докаже, че е ефективно, антивирусното средство срещу COVID-19 ще бъде най-ефективни в тесния прозорец, след като човек направи положителен тест, но преди заболяването да стане тежко.

СПОДЕЛИ