Нова надежда за пациенти с увеличена простата в „Александровска“

Лазерното отстраняване е безкръвна операция, с траен ефект и практически без усложнения, обяснява проф. Маринчо Георгиев

385
простата

Нова надежда за пациентите с увеличена простата предоставя Александровска болница, където вече се извършва лазерно отстраняване на простатната жлеза – модерен, безкръвен метод, който е щадящ за пациента и практически е без усложнения, води до траен ефект и съкратен болничен престой. Лечебното заведение разполага и с най-съвременния модел Холмиум лазер, а за първите операции на помощ на българските лекари в „Александровска“ пристигна водещият в областта специалист от Департамента по урология към Медицинския университет в Модена, Италия – проф. Джорджо Боцини.

„Лазерната енуклеация е изключително подходяща при мъже с многократно увеличена простатна жлеза, при които досега тя беше отстранявана единствено чрез отворена операция, която обаче е в пъти по-тежка и с по-висок риск за пациентите“, обясни началника на Клиниката по урология на УМБАЛ „Александровска“ проф. Маринчо Георгиев. По думите му Холмиум лазерът има и друго преимущество – методът е максимално радикален и гарантира траен ефект от операцията с намален до липсващ риск от рецидив, който неминуемо би довел до нова интервенция за пациента.

Проф. Георгиев и неговата клиника бяха домакин на двудневен уъркшоп „Лазерна енуклеация на простатната жлеза“ с опреации на живо. „В инициативата участваха специалисти от София, Пловдив и Русе с идеята да придобият знания и умения, за да практикуват рутинно лазерна хирургия на простатата в повече региони от страната, а нашата цел е да очертаем тенденциите в развитието на това най-съвременно направление на хирургията, а също и да дадем старт на идеята Клиниката по урология в УМБАЛ „Александровска“ да се превърне в обучителен център за региона“, посочи още Георгиев.

СПОДЕЛИ