Ваксинираните ще ходят без маска на редица места

Заповедта ще бъде издадена в началото на следващата седмица, а всеки ще трябва да си носи сертификата в джоба

358
ваксинираните

Ваксинираните българи ще могат да ходят без маска на редица места като зали за спорт, фитнеси, фризьорски салони, малки търговски обекти, трудови колективи с не повече от 5-7 човека. Това съобщи зам.-здравният министър д-р Димитър Златанов. „Може би това ще стане от понеделник, най-късно вторник, когато ще бъде издадена новата заповед. Завършената имунизация ще се доказва със сертификат, като ще се признават и старите сертификати, издадени преди да бъде одобрен европейският вариант“, уточни Златанов.

Маските ще останат задължителни за всички в големите търговски обекти, административните сгради, където не могат да се контролират хората, които са имунизирани. В градския транспорт също остава задължителното носене на маска. Персоналът в малките заведения обаче може да ги свали, ако всички от персонала за ваксинирани. По думите на зам.-здравния министър изискването за 50% капацитет на концертни, кино- и театрални зали, както и на стадионите, ще остане.

Златанов обаче не можа да посочи научни източници, според които ваксинираните не могат да разпространяват вируса. Не стана и съвсем ясно какъв ще бъде контролът. Освен, че всеки ще си носи сертификата за имунизация в джоба, въпросът е кой ще го проверява и как ще се установи, че документът е автентичен. „Разчитаме на разума на хората, както и на РЗИ-тата да решат как да изпълняват заповедта“, каза зам.-министърът, което си е нещо като признание за липсата на контрол.

Според последните данни заболяемостта у нас 43 на 100 000 души, което ни отрежда 23-о място в ЕС по този показател. И въпреки че сме последни по обхванати от ваксинацията срещу COVID-19, от МЗ засега няма да предприемат кампании за стимулиране на хората да се имунизират във вид на томболи, награди, парични компенсации или други, по подобие на много други страни.

Припомняме, анонс за свалянето на маските дойде още в края на миналия месец, когато здравният министър д-р Стойчо Кацаров обяви, че не носенето на маски и спазването на дистанция спират разпространението на вируса, а топлото време. Твърдение, което никой учен в света не е изричал. После пък новоназначената му съветничка проф. Мира Кожухарова заяви, че в САЩ вече били предприели стъпка в посока сваляне на маските за ваксинираните.

СПОДЕЛИ