Проф. Кантарджиев: Кацаров е опасен за здравната система

Служебният здравен министър обаче ще е полезен за частните структури, коментира пенсионираният директор на НЦЗПБ

142
Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев

Д-р Стойчо Кацаров е опасен за здравната система, категоричен е проф. Тодор Кантарджиев, който беше внезапно пенсиониран от поста директор на Националния център по заразни и паразитни болести. „Кацаров обаче вероятно ще е много полезен на частните структури“, коментира Кантарджиев пред бтв. На въпрос дали би се върнал на предишния си пост, той отговори: „Има много негативи едно такова връщане под натиск и много хора ще искат да направят един реванш. Опасни хора са, затова се страхувам за колегите, които стачкуват“, обясни проф. Кантарджиев. Припомняме, неговите колеги, хиляди хора и политически лидери правят протести, подписки и петиции в негова защита и настояват за връщането му в НЦЗПБ.

Той определи настоящото ръководство на МЗ иронично като „тези, които направиха толкова много за здравеопазването преди 20 години“. По думите му те сега са върнати, за да го „дооправят“.

„Д-р Кацаров го видях по време на коронакризата в интервюта. Той говореше, че това е някаква скрита световна конспирация, че няма такъв вирус, че заболяването е леко. Неща, които са коментирани, но се оказаха неверни“, каза още Кантарджиев по адрес на служебния министър. Той допълни, че д-р Кацаров така и не му е благодарил за работата в Центъра за последните над 30 години. 
„В момента се търсят грешките на предишните, а не това, което трябва да се прави сега. Ще стане това, което стана преди 20 години“, каза Кантарджиев. Той описа епидемия от морбили в България в момент, когато е имало пари за национална програма за ваксиниране срещу болестта, както и ваксини, но това не се е случило.


„Сега тези специалисти ще направят същото – ще има пари, ще има ваксини, няма да има ваксинирани и ще има инфекция“, каза Кантарджиев. През последните дни в общественото пространство се появи информация за данъчната декларация и спестяванията на проф. Кантарджиев. „На никого не пожелавам така да събира пари“, каза той и разкри, че страда от тежко хематологично заболяване, а парите са събирани от близките и семейството му, за да си направи операция за костен мозък през 2016 г. По същото време внезапно умира и съпругата му, която е имала застраховка живот.

 

СПОДЕЛИ