Кацаров иска уволнението на директорката на Агенцията по вписванията

Нямам абсолютно никакви съмнения в правилността на моите действия и никакви колебания да продължа по пътя, по който съм започнал, закани се здравният министър

361
Кацаров
Здравният министър д-р Стойчо Кацаров с поредно видео обръщение

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров толкова се захласна да уволнява, че днес си позволи да поиска от колегата си правосъден министър Янаки Стоилов да освободи директорката на Агенцията по вписвания Габриела Козарева заради отказите да бъдат вписани назначените от него, но в разрез със закона, нови ръководства на столичните болници „Лозенец“ и „Александровска“. Както Скенер.нюз вече писа, вписването на новия директор на бившата Правителствена болница д-р Радосвет Горнев е временно спряно, а това на д-р Атанас Атанасов като шеф на „Александровска“ – отказано.

Това, както и мощната подкрепа на пациенти, медици и политици за пенсионирания директор на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев видимо е ядосало министър Кацаров и той разпространи гневно видео изявление. Само за протокола – по добре познати примери и д-р Кацаров явно не обича да се явява пред медиите и да отговаря на въпроси, затова предпочита видео послания. Коментарите в официалната страница на здравното ведомство във фейсбук обаче под това негово обръщение са безпощадни и повечето го призовават за оставка.

Публикуваме изявлението на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров без редакторска намеса:

Не обичам да говоря. Предпочитам действията ми да го правят вместо мен, но съм предизвикан да направя това изявление заради събитията от последните няколко дни.

Първо, по отношение на бившия директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Няма нищо изключително, извънредно или героично в това един служител на администрацията, когато навърши пенсионна възраст, да се пенсионира.

Второ, по отношение смените на управителите на болниците „Лозенец“ и „Александровска“. Цялото общество знае причините за тези смени. Законът дава право на министъра тогава, когато установи тежки нарушения, да смени управителите на лечебните заведения. Ролята на Агенцията по вписванията е да впише в регистъра тези промени. Отказът на агенцията да го направи излиза извън нейните законови правомощия. Какво всъщност се опитват да ни кажат с това си действие – ние сме недосегаеми, ние можем да правим всичко безнаказано, вие не можете дори да ни смените. Можем. Този отказ може най-много да забави събитията с няколко дни, да постави под риск персонала на болниците, лежащоболните. И отговорността за това ще бъде както на бившите директори на лечебните заведения, така и на директора на Агенцията по вписванията.

Отправям призив към министъра на правосъдието да провери законосъобразността на действията на директора на Агенцията по вписванията и ако установи, както твърдя, че тя е надскочила правомощията си и е нарушила закона, да я освободи от заеманата длъжност. Искам да отправя много ясно послание и за това, че някои хора, изпълнителни или други директори, се опитват да се представят пред обществото като жертви. Не са жертви тези, които години наред са стояли на държавната софра и са правили каквото си поискат. Жертвите са други. Жертвите са тези над 20 хил. души наши сънародници, които починаха през миналата година в резултат на лошото управление на здравната система, безобразното управление на кризата от Бойко Борисов и неговите хора. Решен съм и нищо няма да ме разколебае да разкрия цялата истина за това управление и за причините, довели до тази изключително висока смъртност, непозната в нашата страна от времето на Първата световна война.

Нямам абсолютно никакви съмнения в правилността на моите действия и никакви колебания да продължа по пътя, по който съм започнал.

По-късно от Министерството на правосъдието съобщиха, че Янаки Стоилов извършва проверка във връзка със сигнала на д-р Кацаров за неправомерно въздействие от страна на ръководни кадри в Агенцията по вписванията върху длъжностните лица по регистрация. „Министърът на правосъдието и други лица с ръководни функции обаче нямат правомощия да влияят върху решенията на длъжностните лица по регистрация“, отбелязват от ведомството на Стоилов.

СПОДЕЛИ