Проф. Спасов не дава „Лозенец“ на новата власт

Отстраненият от министър Кацаров шеф на бившата Правителствена болница е завел съдебен иск и така спря вписването в търговския регистър на новото ръководство

287
Проф. Любомир Спасов все още не е коментирал публично обвиненията в източване на НЗОК и нелегални трансплантации

Вписването в търговския регистър на новото ръководство на болница „Лозенец“ е спряно. Причината – съдебен иск от освободения директор проф. Любомир Спасов, съобщи бтв като се позова на документ, предоставен на телевизията от адвоката по медицинско право Мария Шаркова. Според юристи това може да блокира работата на лечебното заведение, тъй като не е ясно кой ръководи болницата до окончателното решение на съда и кой подписва всички документи, включително и за изплащането на заплатите на персонала, закупуването на медикаменти и т.н.

Припомняме, на 3 юни служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров отстрани целия Съвет на директорите на бившата Правителствена болница и публично обяви мотивите си: извършени 14 незаконни бъбречни трансплантации от живи донори, присаден черен дроб от трупен донор на високопостовен държавен служител, който обаче е прередил други трима реципиенти, както и източване на здравната каса с фиктивни пациенти.

Сега обаче проф. Спасов обжалва уволнението си и така новият директор д-р Радосвет Горнев не може да встъпи в длъжност. Освен това принципалът на лечебното заведение в лицето на здравното ведомство не може да направи нищо. Което пък поставя д-р Кацаров в деликатната ситуация да няма полезен ход – нещо, което той в качеството си на председател на Центъра за защита правата в здравеопазването „причиняваше“ на своите предшественици, атакувайки голяма част от неудобните му актове и заповеди в съда.

СПОДЕЛИ