Пробив: Одобриха ново лекарство за Алцхаймер

Това се случва за първи път от 20 г., като се очаква медикаментът не само да облекчава симптомите, но и да спира развитието на болестта

137
Алцхаймер

Новина за пробив в медицината дойде от САЩ, където за първи път от 20 години беше одобрено лекарство срещу болестта на Алцхаймер. Създателите на препарата казват, че то атакува причинителя на болестта, а не просто облекчава симптомите.

Десетки милиони по света страдат от тази болест, която е най-разпространената форма на деменция. Медицински експерти предупреждават, че още е рано да се обявява край на болестта, защото досега повече от 100 подобни препарата и форми на лечение на Алцхаймер са се провалили.

Проблем е още и недостъпната цена на новото лечение от почти 5 хиляди долара на месец. Акциите на биотехнологичния гигант „Байоджен” скочиха рязко, след като откритието им беше одобрено от контролните органи.

„Сега имаме три отделни съставки, атакуващи отровната плака от пептиди, които се формират в артериите, сърцето и мозъка. Успяваме постепенно да намалим натиска на плаката, която уврежда невроните и предизвиква болестта на Алцхаймер. Мисля, че пишем история“, каза Майкъл Вунацос, изпълнителен директор на „Байоджен”.

Новината бе приветствана от Българското дружество по деменции. „Това одобрение представлява значителен напредък в лечението на заболяването, предвид факта, че за първи път ще се прилага медикамент, който се очаква да промени хода и прогресията на заболяването. Утвърдените до момента медикаменти са одобрени преди около 20 години и предоставят единствено симптоматично облекчение на заболяването, от което страдат над 100 000 души у нас“, казват от там.

СПОДЕЛИ