Политици и медици в защита на проф. Кантарджиев

Протести, подписки и призиви заваляха след пенсионирането на директора на Националния център по заразни и паразитни болести

136
Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Тодор Кантарджиев е епоха! Така сполучливо определи бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов своя колега в деня на неговото принудително пенсиониране. Което изненадващо може би само за пенсиониращия го – служебния министър д-р Стойчо Кацаров предизвика безпрецедентна реакция в обществото в подкрепа на проф. Кантарджиев. Политици, медици и благодарни пациенти в едно се обединиха срещу решението на Кацаров да отстрани директора на Националния център по заразни и паразитни болести.

Първи реагираха колегите му от НОЩ с постове във фейсбук, последва спонтанен протест на подчинените му в НЦЗПБ, които и днес заявиха, че няма да се примирят с пенсионирането на своя учител. Те се гневни и на обяснението, което получиха от министър Кацаров, че няма незаменими хора. „Ние, работещите в НЦЗПБ изразяваме дълбокото си възмущение, недоумение и несъгласие с неочакваното освобождаване на проф. д-р Тодор Кантарджиев. Отсъствието му ще доведе до затруднение в изпълнението на редица ключови национални и международни ангажименти, ще бъде забавено изграждането на единствения по рода си Център за компетентност в областта на инфекциите и имунитета, както и на десетки научно-изследователски проекти“, написаха в отворено писмо до абсолютно всички институции и политически партии.

„Дълбоко оскърбени сме от обяснението, че няма незаменими хора. Не! Проф. д-р Кантарджиев е незаменим лекар, учен, учител и организатор. За девет години като директор той изгради новия облик на НЦЗПБ. Превърна го в жив организъм. Овладяването на пандемията в настоящия момент се дължи до голяма степен на неговите изпреварващи решения, разумни съвети и навременни действия. Той и екипът му откриха британския вариант на коронавируса на наша територия и сигнализираха за него седмици преди третата вълна на COVID-19. Проф. д-р Кантарджиев е човек, който не бяга от отговорност, който взима непопулярни решения и казва истината такава каквато е, поставяйки на първо място грижата за здравето на хората и националния интерес. НЦЗПБ е семейството на проф. д-р Кантарджиев, за което той живее повече от 30 години, влагайки цялото си време, душа и сърце. Освобождаването му от поста е ненавременно, неадекватно и неконструктивно“, категорични са колегите на проф. Кантарджиев. Според тях неоснователното уволнение, маскирано като законно пенсиониране, е опит за намесване на политиката в една надпартийна научна и академична институция и нястояват проф. Кантарджиев да бъде възстановен на поста директор на НЦЗПБ.

Бившият премиер Бойко Борисов написа във фейсбук, че съжалява, че листите на ГЕРБ вече са регистрирани и не може да покани Кантарджиев да се включи в предизборната битка. Лидерът на БСП също реагира остро: „Уволненията на служебното правителство не бива да са самоцелни и хора с доказани професионални и морални качества не бива да се сменят“. От ВМРО също подкрепиха натирения професор, а Георги Кадиев обяви, че ще покани вече бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести да се включи в кампанията му в Стара Загора.

„Управителния съвет на Български лекарски съюз е силно озадачен и изненадан от начина, по който проф. Тодор Кантарджиев беше освободен“, написаха в своя позиция от съсловната организация. Според медиците случилото се е особено огорчаващо на фона на фона на неуморния труд на проф. Кантарджиев и огромния му принос за борбата с коварната болест и овладяването на пандемията от COVID-19 у нас.

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов пък сподели статус в профила си: „Тъжно, много тъжно!“ В социалните мрежи хиляди българи призоваха д-р Кацаров или да възстанови пенсионирания Кантарджиев, или самият той да подаде оставка. „Д-р Кацаров, вие със сигурност няма да липсвате със своята некомпетентност и реваншизъм“, гласи подписка от благодарни на проф. Кантарджиев пациенти.

СПОДЕЛИ