МЗ прави дирекция за правата на пациентите

Хора с ревматични и автоимунни заболявания готови на пореден протест, искат достъп до иновативни терапии

128
пациентите

Да се създаде дирекция за правата на пациентите към Министерството на здравеопазването обсъдиха служебният министър Стойчо Кацаров и представители на пациентски организации. Припомняме, самият д-р Кацаров до преди месец беше председател на Центъра за защита правата в здравеопазването. 

По думите на министъра дирекцията ще бъде ангажирана с това да предлага, провежда и анализира политиките по отношение правата на пациентите. На структурата ще се разчита и за експертна работа по нормативната и поднормативната уредба, касаеща сектор „Здравеопазване“, съобщиха от здравното ведомство.

От пациентските организации предложиха бъдещата дирекция да се занимава и с медиация при възникнали спорове между засегнатите страни в сектора. В рамките на срещата акцент беше поставен и върху темата за навременната обратна връзка по постъпили в министерството пациентски сигнали.

На срещата присъстваха представители на Националната пациентска организация, пациентска организация „Заедно с теб“, Сдружението за развитие на българското здравеопазване, Националния алианс на хората с редки болести, сдружение „Ретина България“, Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, Българската асоциация за закрила на пациентите, асоциация „Диабет“, Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания, сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония“, Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания. До дни на сайта на Министерството на здравеопазването ще бъде публикуван за обществено обсъждане проект на устройствен правилник на новата дирекция.

А междувременно „Организацията на пациентите с ревматологични заболявания“ (ОПРЗБ) и „Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания“ (АПАЗ) отправиха спешен призив към НЗОК да ускори достъпа им до нови терапии. Те съобщават, че са изпратили десетки писма и молби за среща с представители на касата във връзка със сериозните административни пречки за получаване на терапия за тежките форми на заболяванията, но към момента няма диалог от страна на институцията. Пациентите настояват за по-бърз и лесен достъп до биологична терапия, алармират и затруднения при поставянето на диагноза и контактите им с лекуващите ги лекари. „Ако за пореден път не бъдем чути, сме готови за нов протест“, заплашиха от ОПРЗБ и АПАЗ.

СПОДЕЛИ