ЕМА: Да не се прилага хепарин при тромби от ваксини

Препоръчва се употребата на алтернативни антикоагуланти, съветват от европейския лекарствен регулатор

145
хепарин

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча на лекарите да не използват антикоагуланта хепарин за лечение на редките кръвни съсиреци и понижения брой тромбоцити при пациенти, имунизирани с ваксините срещу COVID-19 на AstraZeneca и Janssen, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Европейският регулатор се присъединява към препоръките на Международното дружество по тромбоза и хемостаза и на американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията и на Управлението за контрол на храните и лекарствата, според които употребата на хепарин влошава състоянието на тези пациенти.

ЕМА препоръчва употребата на алтернативни антикоагуланти. Припомняме, в много редки случаи, основно при по-млади жени, ваксините на AstraZeneca и Janssen могат да предизвикат тромбоза с тробмоцитопения. Немски учени пък смятат, че вече са открили причините за тези нежелани странични ефекти и дори предложиха вариант как производителите да променят препаратите си, така че да избегнат проблема, който се крие във векторите.

СПОДЕЛИ