Проф. Ангелов: Има наказателна акция срещу мен

От проверката в „Александровска“ няма одитен доклад, но има много неистини, заяви бившият здравен министър и отрече да се е обаждал да ходатайства за трансплантации

286
Ангелов
Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов обвини служебния си наследник д-р Стойчо Кацаров в реваншизъм

Проверката в „Александровска“ беше една наказателна акция, категоричен е бившият здравен министър и бивш шеф на най-старата болница у нас проф. Костадин Ангелов. „След като не намериха нищо за мен като министър да ме атакуват, решиха да ме атакуват като лекар. Дълговете на болницата не са 68 млн. лв., както твърди служебният министър Стойчо Кацаров. За последната година те са 47 млн. лв.“, обяви проф. Ангелов пред Нова телевизия.

По думите му всички структуроопределящи болница в страната имат такива дългове, а общо задълженията на лечебните заведения надхвърлят 600 млн. лева. Ексминистърът показа данни, според които в края на 2012 г. загубата на „Александровска“ е 30 млн. лева. „От 2013 г. до 2020 г. тя се увеличава с още толкова, защото се вкарва допълнително техника и апаратура, която има амортизационни отчисления и те формират загубата. Но приходите през 2012 г. са 37 млн. лева, а през 2020 г. са 78 млн., средната брутна работна заплата е тогава е била 722 лева, а през 2020 г. става 1700 лева“, добави проф. Ангелов.  Според него в момента се хвърлят само твърдения, които не се доказват, защото няма време за истината и доказателства. „Идеята е да се орони престижа на определени хора. Беше обявен резултат от проверката на болницата, но няма одитен доклад„, подчерта още Ангелов.

„Досега с доц. Александър Оскар не сме имали напрежение, решенията са взимани с консенсус. За мен е изненадващо това поведение, то придоби изключително сериозен политически привкус, но не е никак рационално“, коментира бившият шеф на „Александровска“ колегата си, подал сигнал.

За скандала с трансплантациите проф. Ангелов беше категоричен, че нито като министър, нито като шеф на болница някога се е обаждал в хода на една трансплантация, нито е знаел кои са реципиенти или донори. „Първите информации, които са се появили в „Медицински надзор“ относно болница „Лозенец“, са докладвани в министерството и съм разпоредил проверки в ДАНС и ГДБОП. Вероятно резултатите сега са факт и това позволява на здравния министър да ги изнесе. Институциите сме си свършили работата, за да може сега д-р Кацаров  да говори, защото до момента от него виждам само приказки. „Медицински надзор“ са констатирали според тях неща, които будят съмнение, и са предприели действия“, заяви Ангелов.

Според него проблемът с трансплантациите е многогодишен и започва от донорските бази. „Много е важно координаторите там да са добре обучени и мотивирани, увеличихме заплащането им, създадохме им специална длъжностна характеристика  и проведохме обучения. След това е състоянието на реципиентите – регистрите, които ги следят, не действат по начин, по който да ги държат в много добра кондиция. Хората, които са избирани за бъбречна трансплантация, много често те не стават за трансплантиране“, обясни още ексминистърът.

СПОДЕЛИ