Вече издават сертификати и за преболедували

160 000 българи се сдобиха със зеления документ, че са ваксинирани срещу COVID-19

817
ваксинираните

Системата за генериране на зелен цифров сертификат вече издава и сертификати за преболедували COVID-19, съобщиха от „Информационно обслужване“.

Всички преболедували коронавирусна инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в Националната информационна система за COVID-19, ще имат възможност да изтеглят цифровия вариант на европейския зелен сертификат от https://www.his.bg/bg/dgc, секция „Аз и моето семейство“, без да е необходим квалифициран електронен подпис (КЕП)

Още в първите минути, в които системата заработи днес, над 1000 преболедували са получили своите документи, а от влизането на европейския регламент в сила от 1 юни до днес са издадени над 100 000 зелени цифрови сертификати за поставена ваксина. Броят на преиздадените ваксинационни сертификати от 4 юни, когато започна прегенерирането на вече издадени документи, надхвърли 60 000. За тях също не е необходимо да притежавате КЕП.

Всички, които желаят да получат зелен цифров сертификат и са доказано преболедували COVID-19, като по време на лечението са били поставени в изолация в лечебно заведение за болнична помощ или в домашни условия, трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и специален SMS код. Той ще бъде изпратен на всеки, който е предоставил номер на мобилен телефон на оторизираните власти при въвеждане на данните му в COVID регистъра. Сертификатът е валиден 180 дни след датата на първия положителен PCR тест. В момента, по изискване на ЕК и според действащия регламент, наличието на положителен антигенен тест не е основание за издаване на европейски зелен сертификат.

На този етап са налични са сертификатите за ваксинация и за преболедували COVID-19, напомнят от здравното министерство и обещават документите за негативен тест за коронавирус да са достъпни през втората половина на юни.

Скенер.нюз напомня на нетърпеливите, че зелените COVID сертификати не са документи за пътуване, както е уточнено на самите тях и независимо от притежанието им е добре винаги да се информирате за правилата в приемащата страна, преди да предприемете пътуване.

СПОДЕЛИ