Проф. Любомир Спасов е уволнен, правил незаконни трансплантации

Лечебното заведение е източвало касата, обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров, който е единственият осмелил се да „посегне“ на директора на „Лозенец“

523
Любомир Спасов
Проф. Любомир Спасов

В болница „Лозенец“ са били извършвани от нейния директор проф. Любомир Спасов незаконни бъбречни трансплантации от живи донори, източвана е здравната каса по няколко пътеки, а лечебното заведение е завършило 2020-а с 21 млн. лева загуба. Това обяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров на брифинг в Министерски съвет. „Затова взех решение да уволня директора на бившата Правителствена болница проф. Спасов и да освободя целия борд“, съобщи Кацаров, който е единственият министър осмелил се да „посегне“ на несменяемия проф. Спасов.

Припомняме, вчера от НЗОК съобщиха, че са установили отчетена, но неизвършена дейност в болницата, като доброволно са върнати на касата над 238 000 лева, а фондът е завел дело за още близо 136 000 лева. „Поисках обяснение от проф. Спасов за техническата грешка, както я наричат от „Лозенец“, но за мен това не е такава, а източване на здравната каса. Това е недопустимо. Ще има и други проверени болници, защото това не е изолиран случай“, коментира още здравният министър.

Бъбречни трансплантации от живи донори, за които се подозира, че са незаконни, са през периода 2019 – 2021 г. Кацаров изнесе още по-стряскащи данни за извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек. Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова, уж в родствена връзка с реципиенти, които пък са от Израел, Оман и др. „Има съмнения, че донорите са с фалшиви имена и самоличности. Тези хора не са роднини помежду си и директорът на „Лозенец“ е знаел това, дори той е извършил присажданията“, посочи д-р Кацаров.

„Извършена е и трансплантация от трупен донор на черен дроб през април, като органът е бил присаден не на първия в листата на чакащи, подходящ за трансплантацията, а на четвъртия, класиран като съвместим с донора с 14 точки. Освен това пациентът е записан като спешен едва след като е получил новия черен дроб. „Когато има трупен донор се прави анализ на генотипа на донора и по листата на чакащи се прави оценка кои са най-подходящите за органа. Посочени са 3-ма, първият е бил с 54 точки и е трябвало да бъде трансплантиран във ВМА, но вместо това някой се е обадил в Агенцията по трансплантациите, която е част от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ и 4-ият в листата получава черния дроб. По неофициална информация това е секретарят на МС по времето на премиера Бойко Борисов – Веселин Даков.

Д-р Кацаров увери, че проверките в „Лозенец“ ще продължат и уточни, че действията на проф. Любомир Спасов вече се разследват от МВР и прокуратурата. Министърът обаче отказа да назове кой ще замени на поста проф. Спасов, въпреки че вече бил готов с избора си.

СПОДЕЛИ