Проблемът на AstraZeneca и Janssen е във векторите

Учени от Германия, които смятат, че са открили причината за тромбозите, дават и решение – производителите на ваксини да променят последователността на гена, който кодира протеина на шипа на SARSov-2

668
AstraZeneca и Janssen

Учени от Германия обявиха, че са установили причината за редките случаи на тромбози след поставяне на ваксините на AstraZeneca и Janssen, съобщиха световните агенции.

Проблемът възниква заради начина, по който тялото ни получава информацията за коронавируса, която се съдържа във ваксината, твърдят учените. И двете ваксини използват векторна технология с аденовирус. Този тип ваксина изпраща ДНК информацията за шиповидния протеин директно в ядрото на клетките ни, но понякога извън него остават части от това ДНК, които могат да се разпаднат. Точно те предизвикват образуването на тромби. За разлика от тях, при иРНК ваксините този проблем не съществува, тъй като методът на „доставяне“ на информацията за шиповидния протеин е съвсем различен.

Проблемът може да се разреши, ако производителите на ваксини променят последователността на гена, който кодира протеина на шипа, за да се предотврати отделянето му. От компанията Johnson & Johnson обявиха, че вече са се свързали с лабораторията на Ролф Маршалек, професор от Университета „Гьоте“ във Франкфурт, с молба за съвет как да променят ваксината си. За да се предприеме по-нататъшната работа по ваксините обаче са нужни допълнителни безспорни данни дали това е единствената причина за появата на съсиреци, а докладът на екипа на проф. Маршалек да бъде разгледан и от негови колеги, преди да бъде обявен за официално изследване.

 

СПОДЕЛИ