610 медици от „Александровска“ с призив да не се спъва работата им

Атаките срещу лечебното заведение рефлектират върху пациентите и студентите, категорични са работещите в най-старата болница у нас

255

Над 610 лекари, медицински сестри, лаборанти, специализанти, химици, физици, болногледачи, препаратори и администрация от Александровска болница се подписаха под призив, с който се настоява да не бъде разстройвана работата в лечебното заведение преди да бъдат ясни резултатите от стартиралите проверки в лечебното заведение. Припомняме, те бяха назначени от служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, след сигнал от доц. Александър Оскар, който от 4 години е член на борда на директорите, но сега внезапно се притесни, че „Александровска“ се управлява непрозрачно.

Решението за този призив е взето на среща на работещите в болницата на 25 май, когато ръководството на болницата е поканило представители на всички структури на разговор за обсъждането на ситуацията в „Александровска“ заради появили се публикации и публични обвинения. 24-ма професори, 31 доценти, 194 лекари, 30 фармацевти и биолози, 334 сестри, санитари, болногледачи, лаборанти, препаратори, регистратори и администрация са се подписали под призива, който Скенер.нюз публикува без редакторска намеса:

Нашата Александровска болница е на първа линия в борбата с COVID-19 от самото начало на пандемията. Заедно преминахме през всички вълни на епидемията – без сериозни сътресения. През всички тези месеци не бяха връщани пациенти, не загинаха наши колеги лекари, сестри или друг персонал, заразени на работа.

Болницата ни остана стабилна и спокойна и работеха всички структури – въпреки обстоятелствата. Всички ние работехме и получавахме заплати, нямаше съкращения или неплатени отпуски – независимо от тежките месеци за дейността ни.

Задълженията, за които е обвинявано ръководството, не са натрупани за 6 месеца, не са натрупани и за 1 година. Ситуацията в „Александровска“ с нищо не се отличава от тази на останалите държавни болници. И тя е резултат от неглижирането години наред на трудностите, пред които е изправена всяка работеща болница, особено по-големите и най-вече университетски структури.

Здравеопазването ни има нужда от реформа, от откровен разговор по темата как да продължи да се развива. Но този разговор не бива да започва с махането на няколко „глави“ – при това в дни на избори, след като едва сме преминали през дните на пандемия.

Ние, хората в сферата на здравеопазването, сме изморени от работата в среда на недоверие, атаки и обвинения срещу нас и от постоянните, но безрезултатни приказки за реформи, за тотална промяна на системата – без самите ние да сме включени в тези разговори, без да бъдат взети предвид всички гледни точки.

Промяната на директора на „Александровска“, а и на всяка друга държавна голяма болница – под натиска на публично говорене, без сериозни доказателства за злоупотреби и вина, в междувремието на две предизборни кампании, няма да е нищо друго освен поредното доказателство, че в България да работиш в сферата на здравеопазването не е най-умният избор, който може да направи човек за живота си.

Затова призоваваме всички отговорни институции да не бъде сменяно ръководството на нашата Александровска болница – особено като реакция на публично говорене и медийни атаки, защото това ще доведе до сътресения в най-старата и една от най-големите университетски болници и ще затрудни в огромна степен лечението на пациентите ни, обучението на хиляди студенти, които започват своя професионален път в клиниките на „Александровска“, а на нас ще отнеме спокойната среда за работа и развитие!

АЛЕКСАНДРОВСКА Е МОЯТА БОЛНИЦА И АЗ ПОДКРЕПЯМ ТОЗИ ПРИЗИВ!

 

 

СПОДЕЛИ